Μηνύματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

Δέκα συγγραφείς, ο Όουεν Κόλφερ, ο Ρόντι Ντόιλ, ο Νικ Χόρνμπι, η Ντέμπορα Έλις, η Λίντα Σου Παρκ, ο Ντέιβιντ Άλμοντ, ο Τιμ Γουάιν -Τζόουνς, η Ρουθ Οζέκι, η Μάργκο Λάναγκαν, ο Γκρέγκορι Μαγκουάιρ, ενώνουν τις φωνές τους και δημιουργούν μια ιστορία με συνέχεια. Δέκα συγγραφείς, δέκα κεφάλαια, ένα για κάθε συγγραφέα, αλλά όλα μαζί αποτελούν μια ιστορία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνεργασία αυτή των δημιουργών υπηρετεί ανώτερους και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Πέρα από τη λογοτεχνική τους προσφορά, βοηθούν το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας. Ένα μέρος από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί για τους σκοπούς της παγκόσμιας και εθελοντικής αυτής οργάνωσης, η οποία ερευνά και δημοσιοποιεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις έτσι ώστε να σέβονται και να εφαρμόζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Τζορτζ Κιν, ο βασικός ήρωας της ιστορίας, ήταν ένας φωτορεπόρτερ ο οποίος ταξίδευε σ’ όλο τον κόσμο τραβώντας φωτογραφίες, που θέμα τους είχαν τους πολέμους, τη φύση, διάσημα πρόσωπα, σπορ. Η Μάργκαρετ και ο Τζέισον ήταν τα εγγόνια του στα οποία είχε αφήσει τη δική του παράξενη κληρονομιά μετά το θάνατό του. Στη Μάγκι είχε αφήσει ένα περίεργο κουτί με κοχύλια απ’ όλο τον κόσμο. Επτά κοχύλια, ένα για κάθε ήπειρο. Η αποστολή της ήταν να πάει και στις επτά ηπείρους για να αφήσει τα κοχύλια στους ωκεανούς απ’ όπου τα πήρε ο παππούς της. Θα εκπληρώσει ολοκληρωτικά την αποστολή της η Μάργκαρετ; Στον Τζέισον άφησε φωτογραφίες διάσημων αστεριών του αθλητισμού και όλες είχαν ιδιόχειρη αφιέρωση στον Τζέισον. Επίσης, του άφησε και τη φωτογραφική του μηχανή την οποία ο Τζέισον θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Μόλις μαθαίνει ότι είναι υιοθετημένος ο κόσμος του γκρεμίζεται και θέλει να πουλήσει ό,τι τον συνδέει με την οικογένειά του και να γυρίσει στον πραγματικό του πατέρα. Θα τα καταφέρει; Πώς η διαθήκη που άφησε ο Τζορτζ Κιν στα εγγόνια του θα τους αλλάξει ριζικά τη ζωή;

Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε ένα νεανικό κοινό, αλλά αγγίζει και τα ενδιαφέροντα των ενηλίκων. Δέκα δημοφιλείς συγγραφείς ενώνονται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο θαύματα και εκπλήξεις. Φωτογραφίες από το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, φωτογραφίες παιδιών που έχασαν τα πόδια τους στον πόλεμο, φωτογραφίες κρατουμένων, φωτογραφίες γενικότερα ανθρώπων που έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και είναι αθώα θύματα των συμφερόντων των κρατών, παρελαύνουν στις σελίδες της ιστορίας αυτής, η οποία φέρει ανθρωπιστικά μηνύματα και τονίζει την ανάγκη ισότητας μεταξύ όλων των ανθρώπων. Η περιπέτεια, οι εκπλήξεις, η περιήγηση σε όλες τις ηπείρους μέσα από τη ματιά των συγγραφέων κάνει την ιστορία ενδιαφέρουσα. Η ευαισθητοποίηση αυτή ας μην είναι θέμα μόνο των νέων αλλά ας γίνει και θέμα των μεγαλύτερων. Ας δείξουμε στους νέους ότι τα ενδιαφέροντά μας δεν έχουν να κάνουν μόνο με συμφέροντα, υλικά αγαθά και προσωπικές ικανοποιήσεις. Είναι μια καλή αρχή η ανάγνωση του βιβλίου αυτού.