Τα δεσμά του παρελθόντος

Εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Κάρβερ μετακομίζουν σ’ ένα παραθαλάσσιο σπίτι στην εξοχή, προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τα δεινά του πολέμου. Ο Μαξ, οι γονείς κα οι δυο αδερφές του εγκαθίστανται στο νέο σπίτι, καταλαμβάνουν τα δωμάτιά τους και τοποθετούν τα πράγματα. Σε μια βόλτα γύρω από το σπίτι ο Μαξ θα βρεθεί σ’ έναν κήπο με περίεργα αγάλματα. Κατά έναν περίεργο τρόπο νιώθει ότι τα αγάλματα τον κοιτάζουν. Ο Μαξ τρέχει γρήγορα προς το σπίτι, στη ζεστασιά της οικογενειακής θαλπωρής.

Σε μια από τις βόλτες του ο Μαξ θα γνωρίσει τον Ρόλαντ, ένα παιδί μεγαλύτερο που ζει με τον παππού του στον φάρο του χωριού. Ο Ρόλαντ θα μυήσει τον Μαξ στις καταδύσεις, δείχνοντάς του το ναυάγιο ενός πλοίου κοντά στον φάρο. Η μικρή αδερφή του Μαξ ακούγοντας κάποιες απόκοσμες φωνές θα πέσει από τη σκάλα και θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Ο Μαξ και η μεγαλύτερη αδερφή του θα μείνουν μόνοι τους, καθώς οι γονείς τους προσέχουν τη μικρή κόρη στο νοσοκομείο. Ο Μαξ, ο Ρόλαντ και η Αλίσια, η μεγαλύτερη αδερφή, γίνονται αχώριστοι και μάλιστα, ο Ρόλαντ και η Αλίσια αναπτύσσουν ένα ειδύλλιο μεταξύ τους. Οι τρεις φίλοι θα μάθουν την ιστορία του πρίγκιπα της ομίχλης από τον παππού του Ρόλαντ και γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι και οι τρεις είναι μπλεγμένοι σε αυτήν την υπόθεση. Τα αγάλματα στον κήπο, το ναυάγιο, δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Ο πρίγκιπας της ομίχλης επιστρέφει για να πάρει αυτό που του ανήκει. Και κανείς δεν είναι ασφαλής.

Ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν ήταν ίσως η μεγαλύτερη συγγραφική πένα των τελευταίων δεκαετιών στην Ισπανία, που, δυστυχώς, έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών το 2020. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα που δημοσιεύθηκε το 1993 και το πρώτο της τριλογίας υπό τον τίτλο «Η τριλογία της ομίχλης». Ο Θαφόν αρέσκεται σ’ ένα ιδιότυπο αμάλγαμα μαγικού ρεαλισμού, υπερφυσικού στοιχείου και μυστηριακής ατμόσφαιρας. Κι εδώ, στο πρώτο του μυθιστόρημα, διαφαίνεται η μαεστρία της γραφής του, καθώς ξεδιπλώνει την πλοκή της ιστορίας του, σκιαγραφώντας τους χαρακτήρες προσεκτικά, έναν προς έναν, μέσα σ’ ένα τοπίο που απογειώνει σκηνικά την όλη ιστορία. Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια και η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη. Ο Θαφόν αφήνει εντέχνως έξω από την εξέλιξη τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως οι γονείς του Μαξ, ώστε να αφοσιωθεί αφηγηματικά στους βασικούς πρωταγωνιστές της πλοκής. Και παρά τον μικρό του όγκο, το βιβλίο δεν υπολείπεται σε τίποτα των πολυσέλιδων βιβλίων του συγγραφέα, έχοντας μάλιστα και μια ανατροπή που εκτινάσσει την αναγνωστική απόλαυση.