Βία, οργή, χρήμα

Ποια συμμορία ελέγχει τις συνοικίες της πόλης; Και γιατί κάποιες μονάχα και όχι και τις υπόλοιπες; Έκανες το μοιραίο λάθος να σε πάρει το μάτι κάποιου σε λάθος συνοικία; Πέθανες∙ επιτόπου.

Σκληρό, ωμό, αποκαλυπτικό. Μυθιστόρημα αφηγούμενο με ακραίο ρεαλισμό, με όμορφη προσεγμένη γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα αιχμηρή και ακριβή, που χτυπάει φλέβα και ξεσηκώνει τους αναγνώστες, εισχωρώντας στην καρδιά της Μαφίας, των συμμοριών που κατοικοεδρεύουν στη Νάπολη, αλλά και των μελών τους, παρουσιάζει μια σφαιρική εικόνα της άγριας όψης της πόλης.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο ψυχογραφεί με ακρίβεια τους χαρακτήρες του, τους ήρωες του νέου του βιβλίου, της «Τράτας των παιδιών». Η αφήγηση ακολουθεί βήμα βήμα μια παρέα παιδιών, μέσω της οπτικής του αρχηγού τους, ο οποίος ονειρεύεται με κάθε μέσο να φτιάξει τη δική του τράτα –μια ένοπλη συμμορία συνδεδεμένη με την Καμόρρα– από τα πρώτα τους βήματα ως βαποράκια και απλοί χρήστες ναρκωτικών έως την καθιέρωσή τους ως «αυτοδύναμη» τράτα.

Δέκα δεκαπεντάχρονα παιδιά, με αστεία παρατσούκλια και κανονικές οικογένειες και με τατουάζ με φτερά αγγέλων στην πλάτη, ξεχύνονται με τα σκούτερ τους στους δρόμους για να κατακτήσουν τη Νάπολη. Η μόνη τους επιθυμία, να τα παίξουν όλα για όλα, αμέσως. Και ο μοναδικός τους στόχος, να αποκτήσουν λεφτά και εξουσία. Τώρα! Μαθαίνουν να πυροβολούν με κάθε είδους όπλα ανεβαίνοντας στις ταράτσες και σημαδεύοντας κεραίες και δορυφορικά πιάτα. Ενώ, αργότερα, βγαίνουν στους δρόμους αναζητώντας τους πρώτους τους ζωντανούς –ανθρώπινους– στόχους. Σταδιακά αποκτούν δύναμη και κύρος σε ολοένα και περισσότερες συνοικίες και συνάπτουν συμμαχίες με παλιούς, ξεπερασμένους «βασιλιάδες».

Με το βιβλίο να είναι δομημένο σε επίπεδα: «Η τράτα βγαίνει απ’ τη θάλασσα», «Δυνατοί και αδύναμοι», Καταιγίδα», η αργή αναρρίχηση προς την κορυφή έχει ξεκινήσει. Για την κατάκτησή της, ωστόσο, θα χρειαστεί να χυθεί αίμα δικό τους, αδελφικό.

Ένας σκληρός κόσμος ωμής βίας και κυριαρχίας, διακίνησης, μαύρης αγοράς, καταδιώξεων, αλληλοσκοτωμών, φυλακής. Ένα βιβλίο ξεγύμνωμα της άγριας ζωής της Νάπολης.