”Μια πλήρως οργανωμένη δύναμη – Ένα ανηλεές σπαθί χωρίς τιμή και δικαιοσύνη”

Ο ‘Εντουαρντ Φρέντερικ Λάνγκλι Ράσελ, γνωστός επίσης  ως Λόρδος (2ος βαρόνος) Ράσελ του Λίβερπουλ, γεννήθηκε το 1895 και πέθανε το 1981. Υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους νομικούς της στρατιωτικής δικαιοσύνης της πατρίδας του, όπως επίσης και συγγραφέας. ”Η Μάστιγα του Ναζισμού” από τη στιγμή της πρώτης έκδοσής της μέχρι σήμερα αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις βιβλίο διεθνώς γύρω από τα εγκλήματα πολέμου του Γ’ Ράιχ.

Ο Λόρδος υπηρέτησε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους και υπήρξε έως το 1954 Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των βρετανικών δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Γερμανία. Έτσι στο βιβλίο αυτό εκθέτει με ακρίβεια και μεθοδικότητα τα γερμανικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντλώντας στοιχεία από γερμανικά ντοκουμέντα. Εξετάζει τα βασικά εργαλεία της τυραννίας και της καταπίεσης του χιτλερικού καθεστώτος – τα SS, την Γκεστάπο και τις ίδιες τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. Υπάρχουν κεφάλαια στα οποία ασχολείται με την εξόντωση των Εβραίων, την αιχμαλωσία και τη μεταφορά εργατών από κατεχόμενες ζώνες, την εκτέλεση ομήρων και τις μαζικές εκτελέσεις πολιτών, τη δολοφονία και την κακομεταχείριση Συμμάχων που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αναφέρεται διεξοδικά και στην περίπτωση των ναζιστικών εγκλημάτων στα διεθνή θαλάσσια ύδατα, στηριζόμενος στην υπόθεση του εμπορικού πλοίου ” Πηλεύς”.

Η τεκμηρίωση, η μεθοδικότητα, η ακρίβεια και η άντληση στοιχείων από γερμανικά ντοκουμέντα, χαρακτηρίζουν το βιβλίο αυτό του Λόρδου. Είναι μια καταγραφή της ναζιστικής κτηνωδίας και των γερμανικών εγκλημάτων που μετέτρεψαν τη Γηραιά Ήπειρο σε μια πραγματική κόλαση. Η γλώσσα του συγγραφέα είναι ανάλογη της ωμότητας των γεγονότων που περιγράφει. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με φωτογραφίες σχετικές με τις γερμανικές φρικαλεότητες και στο τέλος υπάρχει ένα ειδικό βιβλιογραφικό επίμετρο για τα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής στο ελληνικό έδαφος.

Η μετάφραση της Γεωργίας Δημητροπούλου μας εντάσσει στο κλίμα του βιβλίου.