Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη είναι τακτική καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει Ιστορική Δημογραφία, Ιστορία των Νοοτροπιών και Ιστορία του Παροικιακού Ελληνισμού. Το ιδιαίτερο ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στο φαινόμενο του Ευεργετισμού, και ειδικότερα στον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Παράλληλα αναπτύσσει μια αξιόλογη κοινωνική-πολιτιστική δράση ως επιστημονική διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ως επιστημονική υπεύθυνος του Ομίλου Μελέτης Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, ως πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Διασποράς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Journal of the Hellenic Diaspora. Έχει δημοσιεύσει πάμπολλα άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ τα βιβλία της πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συνδυασμού εξαντλητικής έρευνας και λογοτεχνικής έκφρασης. Ειδικότερα, το πόνημά της «Αλεξανδρινές Οικογένειες: Χωρέμη-Μπενάκη-Σαλβάγου» (2004) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Στα πλαίσια λοιπόν της συστηματικής έρευνας και διδασκαλίας του νεοελληνικού παροικιακού φαινομένου με παραδειγματική αναφορά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, εντάσσεται κι αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο με τον αρκετά αναλυτικό τίτλο «Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού» από τις εξαιρετικά επιμελημένες εκδόσεις «Κέρκυρα».

Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων εικονογράφηση της μελέτης, που, σε συνδυασμό με τη γλαφυρότητα του ύφους, απεντάσσει το πόνημα από τα στενά επιστημονικά πλαίσια αναγνωστών με ειδικά ενδιαφέροντα και καθιστά το βιβλίο φιλικό προς το μέσο αναγνώστη.

Με απεικονίσεις μεγάλων μορφών του Ελληνισμού που άκμασε στην Αίγυπτο, με κατατοπιστικούς πίνακες, ακριβείς σημειώσεις, λεπτομερείς παραπομπές, εξαντλητική βιβλιογραφία, ευρετήρια και φωτογραφίες εργοστασίων, φορτοεκφορτώσεων και μετοχών, κυρίως όμως χάρη στο γλαφυρό λογοτεχνικό ύφος και στις επικοινωνιακές περιγραφές, το βιβλίο της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη «Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού» είναι ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, αλλά και κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη.