Σε ένα νέο ξεκίνημα

Ο έφηβος Τάρεκ από το Μαρόκο, αφού το σκάει από το σπίτι του, έρχεται στο Παρίσι αναζητώντας τη μητέρα του, που ελάχιστα έχει γνωρίσει. Η ερευνήτρια Χάνα έρχεται από την Αμερική στην Πόλη του Φωτός για τις ανάγκες μιας εργασίας της. Αν και άγνωστοι μεταξύ τους, οι δρόμοι του Τάρεκ και της Χάνα θα συναντηθούν απρόσμενα. Και οι δυο τους έλκονται και επηρεάζονται από τα φαντάσματα του Παρισιού – αυτά που κυκλοφορούν στο φως της μέρας. Φαντάσματα που τους κρατούν δέσμιους του χθες.

Η Χάνα, στο πλαίσιο της δουλειάς της, ακούει μαρτυρίες γυναικών που έζησαν στην πόλη κατά τη Γερμανική Κατοχή, καταγράφει τις ιστορίες τους, ανακαλύπτει πράγματα, προσπαθεί να κατανοήσει καταστάσεις και συμπεριφορές. Σε παράλληλη τροχιά με μια απόπειρα κατανόησης και αποδοχής και της δικής της ζωής και με την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Τάρεκ, ταξιδεύοντας με το μετρό και τριγυρνώντας στις γειτονιές των μεταναστών, ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο που ούτε καν φανταζόταν. Μην έχοντας καμία γνώση Ιστορίας, ούτε του τόπου του ούτε της παγκόσμιας, ενδιαφερόμενος μόνο για την καλοπέρασή του και για την ελευθερία του, μένει ενεός μπροστά σε όσα καθημερινά ανακαλύπτει –και στην Ιστορία που τα συνδέει–, σταδιακά μαθαίνει, «μορφώνεται», κοινωνικοποιείται, «ανοίγουν» οι ορίζοντές του.

Ζωντανό, δροσερό, άμεσο, ρομαντικό, το «Η ηχώ του Παρισιού» του Sebastian Faulks περιγράφει τη ζωή δύο εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων, που καλούνται να συμβιώσουν, να αποδεχθούν την καταγωγή και το παρελθόν τους και να ξεκινήσουν από την αρχή. Δίνοντάς μας ένα σημαντικό μάθημα: η γνώση ποτέ δεν στερεύει, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο για να μάθεις.

Επιπλέον, έρχεται στο προσκήνιο η Παγκόσμια Ιστορία και ο σημαντικός της ρόλος στη ζωή του καθενός. Αλήθεια, πόσα πράγματα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να ζήσει μια ζωή που να έχει αξία; Και τι είναι αυτό που δίνει τελικά αξία σε μια ζωή;

Όλα τα παραπάνω μαζί με θέματα περί μετανάστευσης, αντιμετώπισης των μεταναστών από τους ντόπιους, περί ταυτότητας θίγει ο Faulks στο μυθιστόρημά του. Με τρόπο ρεαλιστικό, αυθόρμητο και αθώο. Σαν μια ιστορία που σου αφηγείται μια φίλη.