Δεν ξέρω

Την ημέρα της εκδρομής του νηπιαγωγείου η πεντάχρονη Έμα χάνεται στο δάσος. Η Μιλέν, η δασκάλα της, μπαίνει μόνη της σε αυτό αναζητώντας την. Σύντομα η Έμα θα εντοπιστεί από την αστυνομία και θα επιστρέψει σώα και ασφαλής στους γονείς της. Η Μιλέν, όμως, δεν δίνει σημεία ζωής και στο κινητό της απαντάει ο τηλεφωνητής. Ενώ η Έμα δεν μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη στο δάσος και για ποιον λόγο το χέρι της είναι δεμένο με το μαντήλι της δασκάλας της. Σε κάθε ερώτηση της αστυνομίας, η μικρή απαντάει: «Δεν ξέρω».

Μόλις ένας εφιάλτης τελειώνει, ένας νέος ξεκινάει.

Ο πατέρας της δασκάλας δείχνει να είναι ικανός να κάνει τα πάντα προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως και να σωθεί η κόρη του. Δεν έχει ηθικούς φραγμούς. Ενώ διλήμματα ηθικά προκύπτουν στην πορεία. Η Καμίλ, η μητέρα της Έμα, όταν ανακαλύπτει ένα πολύτιμο για την έρευνα στοιχείο, αυτόματα κινείται με πρόθεση να ενημερώσει τις Αρχές, στο παρά πέντε όμως σταματάει. Αναλογίζεται τις συνέπειες που θα έχει στην οικογένειά της αυτή η αποκάλυψη.

Θα μιλήσει σώζοντας έτσι τη δασκάλα ή θα σιωπήσει σε μια προσπάθεια να σώσει τους οικείους της; Και ο πατέρας της δασκάλας ως ποιο σημείο είναι ικανός να φτάσει για τη σωτηρία της κόρης του;

Η Μπαρμπαρά Αμπέλ χτίζει πολύ προσεκτικά την πλοκή του βιβλίου της. Τίποτα δεν αφήνει στην τύχη. Γεγονότα και συναισθήματα δεν ξεπηδούν από το άγνωστο, από όσα έχουν προηγηθεί ή έχουν ήδη ειπωθεί, γίνονται σαφείς οι αιτίες, οι τρόποι και οι αφορμές. Ή μήπως αυτό είναι πλάνη; Αξιοθαύμαστος είναι δε και ο τρόπος που η συγγραφέας εμβαθύνει στους χαρακτήρες και την ψυχολογία των ηρώων της, οι οποίοι δρουν, σκέφτονται και εμβαθύνουν με απόλυτα ανθρώπινες ιδιότητες.

Το «Δεν ξέρω» είναι ένα μυθιστόρημα που σύντομα μετατρέπεται σε θρίλερ. Γεμάτο συγκρούσεις και ανατροπές, κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και ποια τα κίνητρα του καθενός. Καμιά λογική ακολουθία δεν μπορεί να σταθεί, όλα από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται, με τους ήρωες να είναι άκρως απρόβλεπτοι.

Μοιχεία, εξαφανίσεις ανθρώπων, αγάπη, μίσος, εκδίκηση, όλα στροβιλίζονται σε ένα γαϊτανάκι δίχως τέλος. Γρήγορος ρυθμός, καθηλωτική αφήγηση και μια μοναδική ικανότητα της συγγραφέα τα καθημερινά να τα μετατρέπει σε εφιάλτη συνθέτουν το ψυχολογικό αυτό θρίλερ.