Eικονογράφηση: Υuri Kumada

Ένα φαντασμένο ξύλινο μολύβι που είχαν πάρει τα μυαλά του αέρα, επειδή είχε μια διπλή μύτη που από τη μια έγραφε μπλε και πράσινο και από την άλλη κόκκινο και κίτρινο. Μια γωνία…ταβανιού που την έπιασε το παράπονο, που έμενε όλο στη σκιά μια που ούτε ο ήλιος ούτε το πολύφωτο καταδέχονταν να τη φωτίσουν. Ένα κινέζικο πινέλο περιωπής που έγραφε στο παλάτι κινέζικα ιδεογράμματα, σοφίες μεγάλες και τρανές, και αποφάσισε να χωθεί στην τσέπη του κιμονό ενός νεαρού αυλικού για να γνωρίσει τον κόσμο. Ένα δεινοσαυράκι από βελούδο και μπαμπάκι, με δυο λευκά κουμπιά για μάτια, παιχνίδι σε παιδικό δωμάτιο, που αποφασίζει να πάρει το αληθινό του μέγεθος όταν ακούει δυο αδέρφια να τσακώνονται ασταμάτητα και να απειλούν να τον εκσφενδονίσουν ο ένας στο κεφάλι του άλλου. Ένα πάνχοντρο ροζ ιπποποταμάκι που δεν το ήθελε κανείς στην παρέα του, έτσι πάνχοντρο και ροζουλί που ήταν, και κάνοντας μια μέρα τραμπολίνο έσκασε στη γη, τη διαπέρασε και βγήκε στην Κίνα όπου το υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων, γιατί στη χώρα αυτή δεν είχαν δει ποτέ ξανά κάτι τόσο χοντρό, ροζ και…όμορφο. Μια γαλάζια μαργαρίτα με πορτοκαλί γύρη, μοναδική και μοναχική σ’ έναν όμορφο κήπο, που κινδύνευε να μαραζώσει από τη μοναξιά όταν συνάντησε τη μικρή Αλεξάνδρα. Δυο κόκκινα πατίνια που τσακώνονταν τόσο πολύ μεταξύ τους που όποιος τα φορούσε κατέληγε φαρδύς πλατύς κάτω, αφού αυτά δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Αυτοί είναι οι ήρωες της Ελένης Μουσαμά που εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τον εαυτό τους και τους άλλους δυσκολεύοντας τη ζωή τους. Τα χαρίσματά τους καταλήγουν να γίνονται πηγή δυστυχίας, ενώ τα ελαττώματα γίνονται ξαφνικά όχημα ευτυχίας. Η ματιά, το βλέμμα είναι που μετράει. Μια μικρή μετατόπιση του βλέμματος αρκεί για να βρούμε το δρόμο προς τους άλλους, λένε οι ιστορίες αυτές. Ο δρόμος προς τους άλλους είναι ακριβώς αυτός που τόσο απασχολεί τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή αλλά και σκληρή ηλικία της κοινωνικοποίησης.

Εφτά ιστορίες, εφτά σύγχρονα παραμύθια για τη διαφορετικότητα και τη μοναξιά που προκαλεί, τη χαρά της συνεργασίας, της συντροφικότητας και της ομαδικότητας και την αποδοχή του εαυτού μας. Όλα αυτά τα μηνύματα, όμως, δοσμένα χαριτωμένα, μέσα από πράγματα, παιχνίδια και ζώα που αποκτάνε πνοή και αφηγούνται τα δικά τους βάσανα στο φανταστικό αλλά τόσο όμοιο με τον αληθινό κόσμο τους. Πρωτότυπες ιδέες, συντομία, στοιχειώδης πλοκή, απλότητα και χιούμορ χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα αυτά παραμύθια που παντρεύουν στοιχεία από τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα παραμύθια.

Οι ζωγραφιές, με τα έντονα πλακάτα χρώματα και τα καθαρά περιγράμματα, δουλεμένες στον υπολογιστή, δίνουν φτερά στο κείμενο. Ίσως ακόμη μεγαλύτερη οικονομία στο λόγο να έδινε σ’ αυτές τις ιστορίες τη χάρη των πεζών ποιημάτων.

Η Ελένη Μουσαμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ψυχολογία και τουριστικά στο Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ και συγγραφής παιδικού βιβλίου στο ΕΚΕΒΙ. Η «Γαλάζια μαργαρίτα» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η Yuri Kumada γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1972. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και γραφιστική. Έζησε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια ζει και εργάζεται ως γραφίστρια και εικονογράφος στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις γραφιστικής, ενώ ασχολείται και με τα γιαπωνέζικα κόμικς, τα manga.