Νερό και Πάγος

Έχω αρκετές φορές γράψει ότι οι κυρίες είναι η ανερχόμενη δύναμη στη λογοτεχνία του αστυνομικού αλλά και στα θρίλερ. Η Ισλανδή Yrsa Sigurdatottir το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, γράφοντας ένα υβρίδιο ανάμεσα στα δύο είδη, που σίγουρα θα σας κρατήσει ξάγρυπνους και όχι μόνο λόγω του σασπένς της πλοκής, αλλά και επειδή αληθινά θα φοβηθείτε.

Δύο παράλληλες ιστορίες που εξελίσσονται συγχρόνως στις δύο όχθες ενός φιόρδ «στην άκρη του κόσμου», και μια τρίτη που πηγαίνει πίσω στο παρελθόν, σε ένα γεγονός που όλοι οι πρωταγωνιστές του θέλουν να ξεχάσουν αλλά δεν τους ξεχνάει αυτό, πλέκονται σελίδα τη σελίδα μεταξύ τους σε ένα υφαντό του οποίου το σχέδιο μόνο στο τέλος μπορείς να διακρίνεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή παραδέρνεις ανάμεσα στον γνήσιο τρόμο που σου παγώνει το αίμα και στην περιέργεια να λύσεις τον αστυνομικό γρίφο….

Ένα ζευγάρι και μια φίλη τους φτάνουν σε ένα ακατοίκητο το χειμώνα νησί για να ανακαινίσουν ένα παλιό σπίτι που αγόρασαν με σκοπό να το μετατρέψουν σε πανσιόν: το σχέδιό τους μοιάζει να είναι η μοναδική λύση στο οικονομικό τους αδιέξοδο, εν μέσω της κρίσης στην Ισλανδία. Από το πρώτο κιόλας βράδυ καταλαβαίνουν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει σε αυτό το σπίτι αλλά αρνούνται να το αποδεχτούν, εκλογικεύοντας όλες τις περίεργες και στη συνέχεια τρομακτικές, καταστάσεις. Κι ενώ βυθίζονται σταδιακά στον τρόμο, εντελώς απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, η δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων αρχίζει να αναπτύσσεται και οι αντιθέσεις των χαρακτήρων τους έρχονται στην επιφάνεια…

Την ίδια ώρα, στη μικρή πόλη στην απέναντι πλευρά του φιόρδ, ένας ψυχολόγος που προσπαθεί να ξεπεράσει την εξαφάνιση χωρίς ίχνη του γιου του, συνεργάζεται με μία αστυνομικό για να εξιχνιάσουν την υπό παράξενες συνθήκες αυτοκτονία μιας γυναίκας μέσα σε μια εκκλησία. Σύντομα διαπιστώνουν ότι συνδέεται με μια σειρά θανάτων που όλοι τους είναι βίαιοι και έχουν κοινά στοιχεία…

Η Yrsa Sigurdatottir δημιουργεί ένα βιβλίο που θα διαβάσετε απνευστί, χτίζοντας ορισμένες αληθινά αξέχαστες σκηνές γνήσιου τρόμου και περνώντας το μήνυμα πως ό,τι κάνεις λαμβάνεις, ακόμα και αν χρειαστούν δεκαετίες για να αποδοθεί δικαιοσύνη – και η κάθαρση αυτή έχει και παράπλευρες απώλειες. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και μάλλον δεν μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους, αλλά τους συμπαθείς ή τους αντιπαθείς, και ακόμα θυμώνεις με τις πράξεις τους ή την αφέλειά τους. Και σίγουρα αγωνιάς για την τύχη τους, καθώς το κρύο του παγωμένου βορρά και το νερό που τους κυκλώνει τούς διεκδικούν, ενώ δυνάμεις πέραν του κόσμου τούτου στοιχειώνουν τις ζωές τους… Στο σύνολό του, ένα δυνατό θρίλερ που διαβάζεται με όλα τα φώτα αναμμένα. Μην χαμογελάτε συγκαταβατικά, οι κυρίες μπορούν να σας κάνουν να τρομάξετε πολύ….