Αυτισμός: Ένας διαφορετικός –και δύσκολος– τρόπος να ζεις

Τι σκέφτεται ένας αυτιστικός; Καταλαβαίνει και κατανοεί όσα συμβαίνουν γύρω του; Έχει συναισθήματα, μπορεί να τα εκφράσει, μήπως είναι χαζός;

Μέσω μιας σειράς ερωταπαντήσεων ο δεκατριάχρονος Naoki Higashida μάς εισάγει –εμάς τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους– στον τόσο παράξενο και μυστήριο κόσμο του. Δεν το επέλεξε να ζει σε αυτόν, έτσι γεννήθηκε, και κάνει επίμονες και επίπονες προσπάθειες να επικοινωνήσει, να κατανοήσει τον κόσμο και να αντεπεξέλθει στη σύγχρονη κοινωνία, εκεί όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που τον βλέπουν και τον αντιμετωπίζουν ως «καθυστερημένο».

Στην πραγματικότητα δε διαφέρει και τόσο πολύ από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι έξυπνος, ευφυής, γεμάτος περιέργεια, αγαπάει πολύ τη φύση, αισθάνεται χαρά, λύπη, στεναχώρια, όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Δεν είναι αντικοινωνικός και μονόχνοτος και η παρέα με άλλους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν. Απλά δεν έχει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τους γύρω του, δεν έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί τους, να πει όλα όσα επιθυμεί. Είναι ένα μοναδικό, ξεχωριστό άτομο με δικούς του κώδικες επικοινωνίας, δικές του συνήθειες και δικό του τρόπο αντίληψης των πραγμάτων και των καταστάσεων γύρω του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ κάποιες φορές κατανοεί πλήρως ότι κάποιες εμμονές του είναι λάθος και ότι κανονικά θα έπρεπε να πράττει διαφορετικά, λόγω του αυτισμού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Χρησιμοποιώντας απλές οικείες λέξεις και φράσεις, ο Naoki απαντά με ειλικρίνεια σε καίρια ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν περάσει από το μυαλό όλων μας. Όπως «Γιατί κάνεις τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά;» ή «Γιατί μας αγνοείς όταν σου μιλάμε;» ή «Γιατί δεν μπορείς να μείνεις ακίνητος;» Μας ξεναγεί στον κόσμο του, λύνει τις απορίες μας, μοιράζεται τα συναισθήματά του. Με άμεσο τρόπο και σε πρώτο συνήθως πρόσωπο συζητά μαζί μας.

Ένα βιβλίο γραμμένο από την πηγή – τι πιο έγκυρο από ένα αυτιστικό άτομο που λύνοντας τη σιωπή του περιγράφει αυτά που συμβαίνουν μέσα του και γύρω του; Ένα βιβλίο που βοηθάει στην κατανόηση του τι πραγματικά σημαίνει να είναι κάποιος αυτιστικός.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα σχέδια που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο. Εικόνες από τους Kai και Sunny που αποτυπώνουν εύστοχα τον ψυχικό κόσμο των αυτιστικών ατόμων. Επιπλέον η άριστη μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά μεταφέρει με λιτό και κατανοητό λόγο στα ελληνικά τον κόσμο του δεκατριάχρονου Naoki.