Ανατολή και Δύση

Η Χρύσα Σπηλιώτη είναι περισσότερο γνωστή ως ηθοποιός. Πολύ σημαντική, βέβαια,  είναι η προσφορά της στο θέατρο και από τη θέση του θεατρικού συγγραφέα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εργάζεται τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση, ενώ έχει γράψει και θεατρικά σενάρια. Το 1997 παρουσιάστηκε στο θέατρο Αμόρε το πρώτο της θεατρικό έργο Ποιος ανακάλυψε την Αμερική. Έχουν παρουσιαστεί ακόμα τέσσερα θεατρικά έργα της με τελευταίο το Φωτιά και νερό, το οποίο παρουσιάστηκε το 2008 στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Άλμα σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.

Σε μια ανώνυμη πόλη της Ευρώπης ζουν ο Ιρακινός Σαΐντ και η Ιρανή Χαγιάτ, σημαδεμένοι από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος που άφησαν στην πατρίδα τους. Ένας άντρας (ο οποίος δεν έχει όνομα) κάνει λάθος στη διεύθυνση και βρίσκεται ξαφνικά όμηρος του Σαΐντ, ο οποίος θεωρεί ότι οι ντόπιοι τον αντιμετωπίζουν ρατσιστικά. Η Χαγιατ προσπαθεί να τον συνετίσει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Οι δύο άντρες, όμως, θα ανακαλύψουν ότι έχουν αρκετά κοινά και θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ώσπου το ενδιαφέρον και των δυο για τη Χαγιάτ θα τους ξανακάνει αντιπάλους.

To έργο χωρίζεται σε δυο μέρη και 17 εικόνες (12 εικόνες στο πρώτο και 5 στο δεύτερο). Ο ρυθμός του είναι γρήγορος και το τέλος κάθε εικόνας επιφυλάσσει ανατροπές. Η γλώσσα του Ξένου, του ανώνυμου Δυτικού, είναι απλή, όπως και του Σαΐντ και της Χαγιάτ, οι οποίοι κάνουν τα συνηθισμένα λάθη που παρουσιάζονται κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Ο χώρος του έργου είναι το σπίτι των δυο μεταναστών και η εξέλιξη καλύπτει χρονικά μια εβδομάδα.

Η Σπηλιώτη κάνει μια ανατροπή δίνοντας ονόματα στους μετανάστες και ονομάζοντας τον όμηρο «Ξένο», αφενός επειδή δεν θέλει να προσδιορίσει τη χώρα και αφετέρου επειδή θέλει να δώσει στους μετανάστες το σεβασμό που τους αξίζει. Ο Σαΐντ κρατάει τον Ξένο και τον «βασανίζει» κάνοντάς του μαθήματα αραβικής γλώσσας και ιστορίας. Σκοπός του είναι να του αποδείξει ότι προέρχεται από ένα μέρος πολιτισμένο και του αξίζει να του φέρονται ανάλογα. Είναι απλώς από άλλο πολιτισμικό υπόβαθρο, θέλει να νομιμοποιήσει τη διαφορετικότητά του. Και ο Ξένος όταν θα σταματήσει να αντιστέκεται, θα αποδεχτεί τον κόσμο του δεσμοφύλακά του, όσο μπορεί. Όταν όμως θα αρχίσει να αισθάνεται έλξη για τη Χαγιάτ, ο μεταξύ τους πόλεμος θα ξαναρχίσει, θα γίνει μάχη δυο αρσενικών και οι πολιτισμικές διαφορές θα ξαναβγούν στην επιφάνεια. Η προσωρινή ανακωχή θα διαχωριστεί στα αρχικά στοιχεία της πάλης του έργου: φωτιά και νερό.

Με πολλή ανθρωπιά και τρυφερότητα για τους χαρακτήρες της και με πολύ σεβασμό στον αραβικό πολιτισμό, η Χρύσα Σπηλιώτη παρουσιάζει ένα καλοδομημένο και γρήγορο έργο που σίγουρα αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του θεατή/ αναγνώστη.