Ο δρόμος προς την «ελευθερία»

Προσφυγιά, παράνομη μετανάστευση, δυσμενείς συνθήκες. Αφιλόξενες χώρες υποδοχής, ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κακοποίηση. Και τις περισσότερες φορές, απέλαση.

Το νέο βιβλίο της Lone Theils με τίτλο «Φονικό μονοπάτι» και ηρωίδα τη δημοσιογράφο Νόρα Σαν καταπιάνεται με το καίριο και διαχρονικό θέμα της προσφυγιάς σε πρώτο επίπεδο.

Όταν ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Μανάς Ισμαήλ και η σύζυγός του Αμίνα δραπετεύουν από το Ιράν, προκειμένου να ζήσουν μια ήρεμη ζωή στη Δανία, πιστεύουν ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Κάποια στιγμή όμως, κατά το μακρύ ταξίδι της απόδρασης, αναγκάζονται να ταξιδέψουν χωριστά. Ο Μανάς καταλήγει σε καταυλισμό προσφύγων, ενώ τα ίχνη της Αμίνα εξαφανίζονται. Τότε είναι που ο Μανάς καλεί τη Νόρα Σαν με την επιθυμία να της παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μόνο που το αντάλλαγμα που ζητάει είναι «δύσκολο»: να τον βοηθήσει η Νόρα στον εντοπισμό της Αμίνα, «της ζωής της καρδιάς του».

Αναζήτηση, κρυφτό, ψέματα. Τρόμος. Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που ουσιαστικά είναι φυλακές, κλειστές πόρτες, απόλυτη μυστικότητα. Πειράματα πάνω σε ζώα για την παρασκευή νέων σκευασμάτων και νέων φαρμάκων. Φαρμακοβιομηχανίες, δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες που κρατούν το στόμα τους κλειστό. Ολόκληρα κυκλώματα πίσω από πόρτες κλειστές κι ένας ολόκληρος κόσμος, στον οποίο ορισμένες ζωές έχουν μικρότερη αξία από άλλες.

Η Νόρα θα μπλεχτεί σε μια ανελέητη και επίμονη αναζήτηση της αλήθειας, εισχωρώντας τόσο βαθιά στο άγνωστο, που σύντομα ακόμα και η ίδια θα είναι επικίνδυνη για τον ίδιο της τον εαυτό.

Τότε είναι που το «Φονικό μονοπάτι» μετατρέπεται σε θρίλερ με καταιγιστικό ρυθμό, με κουβάρια που ζητούν να ξεμπλεχτούν, με σασπένς, με ανατροπές.

Η κύρια πρωταγωνίστρια του βιβλίου ουσιαστικά είναι η Αμίνα, η γυναίκα που ψάχνουν – κι ας μην εμφανίζεται στην υπόθεση ενεργά εκτός από πολύ λίγο στο τέλος, παρά μόνο μέσα από τις αφηγήσεις των άλλων. Όλοι οι υπόλοιποι εκτελούν χρέη κομπάρσων κατά κάποιο τρόπο, είναι αυτοί που θα βοηθήσουν να εντοπιστεί και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί και μια τρομερή σκευωρία με θύματα ανυπεράσπιστες, φοβισμένες, ευάλωτες γυναίκες.

Η Lone Theils γνωρίζει πολύ καλά τις τεχνικές του αστυνομικού μυθιστορήματος και χτίζει βήμα βήμα με απόλυτη προσοχή και λεπτομέρεια την πλοκή της, οικοδομώντας μια ιστορία με γερά θεμέλια που δεν αφήνει τον αναγνώστη να την αφήσει.