«Για να αποκτήσεις έναν φίλο, πρέπει να είσαι φίλος»

Ένας άντρας που έχασε τα πάντα κι ένας σκύλος που δεν είχε ποτέ τίποτα είναι οι ήρωες αυτής της γλυκόπικρης ιστορίας, που θα ζεστάνει την καρδιά σας και σίγουρα θα σας συγκινήσει. Ένα επιτυχημένο στέλεχος επιχείρησης, που κρύβει όμως το προβληματικό οικογενειακό του παρελθόν σαν μια νάρκη στην καρδιά του, έχει ένα βίαιο ξέσπασμα στο χώρο της δουλειάς του, όταν λαμβάνει ένα σημείωμα από τη βοηθό του: «Τηλεφώνησε η αδερφή σου». Η ένταση της αντίδρασής του είναι τόσο ισχυρή ώστε χάνει τη θέση του, ενώ η γυναίκα του, που είναι δίπλα του μόνο για τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που της προσφέρει η θέση του, τον εγκαταλείπει. Μένει μόνος, αφού και η σχέση του με την επαναστατημένη κόρη του είναι ανύπαρκτη, και αναγκάζεται από το δικαστήριο να προσφέρει κοινωνική εργασία σε ένα άσυλο αστέγων. Εκεί θα γνωρίσει την άλλη όψη της ζωής και ένα σκύλο: ένα μπασταρδεμένο πιτ μπουλ που έζησε από κουτάβι σε ένα υπόγειο ως σκύλος για κυνομαχίες και έχει μόλις δραπετεύσει από την κόλαση της κακοποίησης. Οι δυο τους, αν και δεν εμπιστεύονται ούτε συμπαθούν ο ένας τον άλλο αρχικά, θα γίνουν ομάδα και θα δεθούν σε μια δυνατή φιλία, που θα βοηθήσει τον ήρωα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την κόρη του. Αλλά τότε ο σκύλος θα πέσει και πάλι στα χέρια των βασανιστών του. Και ο ανθρώπινος φίλος του, ο μοναδικός φίλος που είχε ποτέ, θα αρχίσει έναν αγώνα με το χρόνο για να τον εντοπίσει, πριν να είναι πολύ αργά…

Η ιστορία βέβαια της φιλίας ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο δεν είναι πρωτότυπη, αλλά η συγγραφέας καταφέρνει να την αποδώσει με δύναμη και έντονο συναίσθημα, χωρίς ποτέ να γίνεται μελό. Το έξυπνο εύρημα της διπλής αφήγησης από τον άνθρωπο και το σκύλο –και μάλιστα απόλυτα πειστικά, χωρίς υπερβολές ή «ανθρωποποίηση» της οπτικής του ζώου–, είναι το πιο δυνατό σημείο του κειμένου, ενώ το τέλος του… λοιπόν, όποιος δεν κλάψει στο τέλος αυτού του βιβλίου, απλά δεν έχει καρδιά.

Όμως, το βιβλίο της Susan Wilson είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο. Μέσα στις σελίδες του υπάρχει ένα ερώτημα: Μπορεί κάποιος να απελευθερωθεί από το παρελθόν του; Μπορούν να γιατρευτούν τα τραύματα της ψυχής, μπορούν να ξεπεραστούν τα λάθη; Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να τα μετράει όλα με το χρήμα και το συμφέρον, να αγαπήσει; Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να είναι βίαιος για να ζήσει, να νιώσει συντροφικότητα και αφοσίωση; Η απάντηση που δίνει η συγγραφέας είναι θετική: μπορεί η αγάπη να μας «εξαγοράσει» από το κακό, ακριβώς όπως ο ιερέας στους «Άθλιους» του Βίκτορος Ουγκώ «εξαγόρασε» τον Γιάννη Αγιάννη με τα ασημένια κηροπήγια που του χάρισε κι έσπασε έτσι τις αλυσίδες που τον έδεναν με τη ζωή του εγκληματία. Αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου, κι αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να το παρουσιάσω αυτές τις μέρες που όλοι ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για μια καινούργια αρχή με την αλλαγή του χρόνου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να γιατρευτεί με την αγάπη, μας λέει ο Αμερικανός ποιητής και φιλόσοφος Ραλφ Έμερσον, του οποίου ένα ρητό επέλεξα για τον τίτλο αυτής της παρουσίασης. Θα συμφωνήσω και, διαβάζοντας το βιβλίο, νομίζω θα συμφωνήσετε κι εσείς.