Τα μικρά φαιά κύτταρα ξανά εν δράσει

Το τέταρτο μυθιστόρημα της Sophie Hannah με πρωταγωνιστή τον πασίγνωστο Βέλγο ντετέκτιβ φέρει τον τίτλο «Έγκλημα στον λόφο της Αλκυόνης» και οδηγεί τον Ηρακλή Πουαρό σε έναν πολυτελή ιδιωτικό οικισμό που φαίνεται να κρύβει μυστικά. Συνοδοιπόρος του και αφηγητής της ιστορίας, για ακόμα μια φορά, ο νεαρός επιθεωρητής Κάτσπουλ, που προσπαθεί να βοηθήσει τον διάσημο φίλο του να λύσει ένα πολύπλοκο μυστήριο.

Τι δουλειά έχει, όμως, ο Πουαρό σε αυτόν τον λόφο; Τον έχει καλέσει ο Ρίτσαρντ Ντέβενπορτ για να τον βοηθήσει να αποδείξει ότι η μνηστή του , η Έλεν, είναι αθώα για τη δολοφονία του αδερφού του Φρανκ έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ έθεσε έναν ιδιαίτερο όρο: ο Πουαρό πρέπει να κρατήσει κρυφό από την υπόλοιπη οικογένεια Ντέβενπορτ τον λόγο για τον οποίο τους επισκέπτεται. Έτσι, ο Πουαρό και ο επιθεωρητής Κάτσπουλ, βρίσκονται στο πολυτελές λεωφορείο που ταξιδεύει προς τον Λόφο της Αλκυόνης, όταν μια αναστατωμένη γυναίκα ζητάει απεγνωσμένα να αποβιβαστεί γιατί φοβάται ότι εάν παραμείνει στη θέση της θα δολοφονηθεί. Ο Πουαρό προθυμοποιείται να αλλάξει θέση μαζί της και το υπόλοιπο ταξίδι συνεχίζεται χωρίς άλλα απρόοπτα. Ο Πουαρό, όμως, έχει ένα άσχημο προαίσθημα ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με θετικό τρόπο στην έπαυλη των Ντέβενπορτ. Πράγματι, η επίσκεψη εξελίσσεται σε φιάσκο, μόλις τα μέλη της οικογένειας  μαθαίνουν ποιος είναι πραγματικά, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αδερφή του δολοφονημένου Φρανκ δηλώνει ότι αυτή τον σκότωσε και όχι η Έλεν. Λίγο αργότερα, ένα πτώμα με τόσο άσχημα χτυπημένο πρόσωπο που δεν μπορεί να αναγνωριστεί εμφανίζεται στο σαλόνι της οικογένειας Ντέβενπορτ με ένα μακάβριο σημείωμα που γράφει: «Κάθισες σε μια θέση που δεν έπρεπε ποτέ σου να καθίσεις…» Σχετίζεται αυτό με τον φόνο του Φρανκ; Ή μήπως με την ομολογία της αδερφής του; Ο Πουαρό πρέπει να ψάξει προσεκτικά όλα τα στοιχεία.

Διαφορετικοί γρίφοι, μυστικά του παρελθόντος και τεταμένες οικογενειακές σχέσεις συνθέτουν ένα πολύπλοκο παζλ, τα κομμάτια του οποίου πρέπει να ενώσουν οι Πουαρό και Κάτσπουλ. Το γεγονός ότι οι δύο άντρες καλούνται επιλύσουν ένα έγκλημα τόσο καιρό μετά τη διάπραξή του καθιστά το έργο τους ακόμα πιο δύσκολο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι σχεδόν κανένας από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής και η αυτόματη αντιπάθεια που προκαλεί στον αναγνώστη εντείνει τις υποψίες προς όλα τα πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περιπέτεια ο επιθεωρητής –και αφηγητής όπως αναφέραμε πιο πάνω– Κάτσπουλ δείχνει στοιχεία ωρίμανσης, αναλυτικής σκέψης και ανάληψης πρωτοβουλιών. Αν και ορισμένες φορές αστοχεί στα συμπεράσματά του, είναι φανερό ότι η παρέα με τον Πουαρό τον έχει επηρεάσει.

Χωρίς να είναι το καλύτερο από τα μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Πουαρό που έχει γράψει η  Sophie Hannah, «Το έγκλημα στον λόφο της Αλκυόνης» έχει ενδιαφέροντες γρίφους, διαρκή αναζήτηση στοιχείων για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε έναν χρόνο πριν και ανατροπές που ταράσσουν τις ισορροπίες.