Συμμορίες, ληστείες, διπλωματία και μια απρόσμενη εξέλιξη

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, με πρωταγωνιστή τον Βίλιαμ Βίστιν, του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jorn Lier Horst, με τον θελκτικό τίτλο «Έγκλημα στα φιόρδ» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η αστυνομική σκανδιναβική λογοτεχνία που έχει κερδίσει εκατομμύρια αναγνώστες ανά την υφήλιο διαθέτει ακόμα ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα της.

Μια γειτονιά από εξοχικά σ’ ένα παραθαλάσσιο θέρετρο βρίσκεται ρημαγμένη από κάποια συμμορία, που λήστεψε τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή. Και όλα θα έμοιαζαν σαν μια απλή υπόθεση ληστειών, αν στο ένα σπίτι εξ αυτών δεν βρισκόταν το πτώμα ενός άντρα.

Ο επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν βρίσκεται στην περιοχή για να δει από κοντά τις λεηλασίες, το πτώμα και να δώσει εντολές για την αστυνομική έρευνα. Τα στοιχεία μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Κι όταν αποφασίζει να επιστρέψει πίσω, συναντά σ’ έναν σκοτεινό δρόμο έναν άντρα πεσμένο στην άκρη. Σταματά και μόλις φτάνει κοντά του, τότε εκείνος τον χτυπά και του κλέβει το αυτοκίνητο.

Καθώς ο Βιστίν επιστρέφει στο τμήμα και προσπαθεί να συνέλθει από τα χτυπήματα και την απώλεια του αυτοκινήτου του, αντιλαμβάνεται ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο συνέβη, από απλές ληστείες εξοχικών κατοικιών. Θα έρθει αντιμέτωπος με πρόσωπα του σκοτεινού υποκόσμου, με καταστάσεις στις οποίες δύσκολα θα ανταπεξέλθει, με μια υπόθεση πολύ πέρα από τα συνηθισμένα.

Στο μυθιστόρημά του ο Jorn Lier Horst χρησιμοποιεί την τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η γλώσσα είναι ρεαλιστική. Ο συγγραφέας στήνει εξαιρετικά το πρώτο σκηνικό της υπόθεσης απ’ όπου θα αρχίσουν να ξετυλίγονται σαν κλωστές, κάθε μία πτυχή της. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας διαθέτει όσα διαθέτουν επί το πλείστον οι αντίστοιχοι ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων: οξυδέρκεια, μελαγχολία, ενδότερη απομόνωση, χαρακτηριστικά απαραίτητα ώστε να κινείται εκτός των συμβατικών ορίων.

Το ύφος του Jorn Lier Horst κινείται σε ισορροπημένο ρυθμό, αφήνοντας τον πρωταγωνιστή του να οδηγήσει τον ρυθμό, ρίχνοντας την ένταση και την αγωνία όπου χρειάζεται, δίνοντας περιπετειώδη ροή όπου είναι απαραίτητο. Η πλοκή της ιστορίας είναι στοιχειοθετημένη άρτια και προσεκτικά, ενδεικτικό άλλωστε της πολυετούς θητείας του συγγραφέα ως αστυνομικού.

Μια πολύ καλή πρόταση αστυνομικού μυθιστορήματος, ενώ περιμένουμε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.