Η σουηδικής καταγωγής, Αμερικανή συγγραφέας Elizabeth M. Gilbert γεννήθηκε στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α. το 1969. Η απομακρυσμένη φάρμα που μεγάλωσε με την αδερφή της Catherine (επίσης συγγραφέα), χωρίς γείτονες, τηλεόραση και πικάπ, προέτρεψε τις δύο αδερφές να γράφουν ιστορίες και θεατρικούς διαλόγους για να ψυχαγωγηθούν. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τα βράδια έγραφε διηγήματα. Η πρώτη της διηγηματική συλλογή είναι το “Pilgrims” (1997). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη στα περιοδικά Spin, GQ και The New York Times Magazine. Το 2000 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα Stern Men και το 2002 τη βιογραφία The Last American Man, φιναλίστ των βραβείων National Book Award και National Book Critics Circle Award. Το 2006 εκδίδει το εν λόγω αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 12.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2010 μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στην έβδομη τέχνη με πρωταγωνιστές την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ. Το 2010 εκδίδει το Committed, που φθάνει αμέσως στην κορυφή των μπεστ σέλερ στους New York Times. Το 2013 κυκλοφορεί το The Signature of all Things, που έγινε νούμερο ένα μπεστ σέλερ, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και αναδείχτηκε καλύτερο βιβλίο του 2013 από τους: The New York Times, O Magazine, The Washington Post, The Chicago Tribune και The New Yorker. Το 2015 εκδίδεται το Big Magic: Creative Living Beyond Fear και το 2019 το City Girls. Έχει στο ενεργητικό της δύο γάμους και δύο διαζύγια και μοιράζεται τον χρόνο της μεταξύ Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεΐ.

Αρχές Σεπτέμβρη του 2003, η τριαντατετράχρονη Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελίζαμπεθ (Λιζ) Γκίλμπερτ (η ίδια η συγγραφέας), έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο, ένα καταστροφικό (συναισθηματικά και οικονομικά) διαζύγιο και μία, ακολούθως, οικτρή ερωτική απογοήτευση από έναν πολλά υποσχόμενο παθιασμένο έρωτα, ξεκινάει ένα δωδεκάμηνο οδοιπορικό προς πνευματική και εσωτερική αναζήτηση του βαθύτερου και πραγματικού εαυτού της. Πρώτος σταθμός, για τέσσερις μήνες, η Ιταλία και η εξερεύνηση της τέχνης της απόλαυσης (ιταλικής γλώσσας και κουζίνας), δεύτερη στάση, το επόμενο τετράμηνο, η Ινδία και η αναζήτηση της τέχνης της ευλάβειας και τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Ινδονησία και η ανακάλυψη της τέχνης της εξισορρόπησης (απόλαυσης και ευλάβειας). Στη Ρώμη μαζί με τη Σουηδέζα φίλη της Σόφι από τη σχολή εκμάθησης ιταλικών γνωρίζουν τους δίδυμους εικοσάχρονους Ιταλούς Τζιοβάνι και Ντάριο, καθώς επίσης τον Τζούλιο και τον Λούκα. Πηγαίνει στη Νάπολη, στην Μπολόνια (με το προσωνύμιό της «Κόκκινη, Χοντρή κι Ωραία», που αποτελούσε και τον εναλλακτικό τίτλο του βιβλίου, όπως και το «Μην αγγίζεις τίποτα πέρα από τον εαυτό σου»), στη Φλωρεντία, στη Βενετία, στη Σικελία, στη Σαρδηνία και στην Καλαβρία. Συνεχίζει το ταξίδι της στη Βομβάη της Ινδίας κι από εκεί στο Άσραμ (ινδουιστικό ερημητήριο πνευματικής ανύψωσης) που της σύστησε η Ινδή γκουρού της. Εκεί θα γνωρίσει τον Ρίτσαρντ από το Τέξας. Ύστερα από τέσσερις μήνες υπερεντατικής γιόγκα υπερβατικού διαλογισμού και εκμάθησης σανσκριτικών αναχωρεί για το Μπαλί της Ινδονησίας. Εκεί είχε προσκληθεί ως μαθητευόμενη από τον Μπαλινέζο μάγο και φημισμένο θεραπευτή Κετάτ Λιγιέρ που μένει σε ένα χωριό έξω από την ειδυλλιακή πόλη Ουμπούντ. Εξοικειώνεται με τον ινδονησιακό πολιτισμό και εξασκεί τον Μπαλινέζικο Διαλογισμό των Τεσσάρων Αδελφών. Θα γνωρίσει την Μπαλινέζα θεραπεύτρια Γουάιαν Νουριγιάσι και τον γοητευτικό, ώριμο Βραζιλιάνο Φελίπε (μέλλοντα σύζυγό της).

Η προσεγμένη, επετειακή, δεύτερη έκδοση και πλέον 30ή χιλιάδα σε αντίτυπα συμπληρώνεται από έναν νέο πρόλογο της συγγραφέως, με σκοπό να προσελκύσει μια ολόκληρη καινούρια γενιά θαυμαστών. Περιλαμβάνει την εισαγωγή, τρία διακριτά μέρη που τιτλοφορούνται Ιταλία (ή Eat), Ινδία (ή Pray) και Ινδονησία (ή Love), και έκαστο αποτελείται από 36 μίνι κεφάλαια και την τελική παραδοχή και διαβεβαίωση της συγγραφέως. Το αυτοβιογραφικό ταξιδιωτικό χρονικό της συγγραφέως στα πλαίσια της δωδεκάμηνης ενδοσκόπησής της, ορμώμενη από μια πολύ δύσκολη εποχή στη ζωή της, κατέληξε σε ένα απρόσμενο εκδοτικό φαινόμενο. Η μαζική, ραγδαία και παγκόσμια απήχηση σε εκατομμύρια αναγνώστες αυτής της, μεταξύ άλλων, περιπετειώδους και με ένταση ιστορίας είχε ως αποτέλεσμα, η συγγραφέας να λαμβάνει έως και σήμερα αναρίθμητες ευχαριστήριες κάρτες, αλλά ωστόσο και μερικές επικριτικές και παράξενες. Επίσης, πολλές επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα, κλήσεις, ειδοποιήσεις, δώρα και αιτήματα αναγνωστών κάθε ηλικίας από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Η συντριπτική πλειονότητα αυτής της αστείρευτης επικοινωνίας εκ μέρους του αναγνωστικού κοινού εξέφραζε την καταλυτική επίδραση που άσκησε, δηλαδή ότι οι αναγνώστες χρησιμοποίησαν το βιβλίο ως αφυπνιστικό εργαλείο στη ζωή τους και εφαλτήριο συνειδητοποίησης της εγγενούς αξίας, των δυνατοτήτων και εντέλει του πεπρωμένου τους.