Σχέδιο: Kazuma Kondou

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τον μεγάλο σεισμό του Τόκιο και οι μνήμες του λαού από την καταστροφή έχουν αρχίσει και σβήνουν. Ο Ganta Igarashi, ένας μαθητής γυμνασίου, έχει επιτέλους αρχίσει να ζει μια κανονική ζωή. Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί ο «Κόκκινος Άνδρας» στο σχολείο του και θα αλλάξει τη μοίρα του Ganta για πάντα. Ολόκληρη η τάξη του Ganta δολοφονείται άγρια και αν και είναι αθώος, ο Ganta θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα σταλεί στην παράξενη φυλακή, γνωστή ως “Deadman Wonderland”.

Η φυλακή “Deadman Wonderland” αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν (λειτουργεί σαν λούνα παρκ), στην προσπάθεια να ανορθωθεί η οικονομία του Τόκιο και δουλεύουν σε αυτήν αποκλειστικά τρόφιμοι. Σύντομα ο Ganta  θα αναγκαστεί να μάθει να επιβιώνει στη φυλακή, ενώ η γνωριμία του με τη Σίρο (Shiro), ένα δυνατό κορίτσι της ηλικίας του, θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να ξανασκεφτεί την συμπεριφορά του και το τι ξέρει για τη ζωή του πραγματικά.

Η Kataoka αφήνει την πλοκή να τρέχει σε γρήγορους ρυθμούς. Δεν υπάρχει ποτέ πολύς χρόνος για τον Ganta, αφού πάντα κάτι προκύπτει. Η συγγραφέας πάντως είναι πολύ προσεκτική με τις παρασκηνιακές πληροφορίες, οι οποίες έρχονται σε μικρές δόσεις για να βοηθήσουν στην εξέλιξη της πλοκής, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία.

Το σχέδιο του Kondou είναι εξαιρετικό. Πολύ καθαρές γραμμές, πολύ καλή δουλειά στις εκφράσεις των χαρακτήρων και τις σκηνές δράσης και αρκετά εντυπωσιακή δουλειά στο κοντράστ ανάμεσα στο βιομηχανικό περιβάλλον της φυλακής και τη χαρούμενη ατμόσφαιρα του λούνα παρκ της “Deadman Wonderland”. Ακόμα και οι βίαιες σκηνές είναι στιλιζαρισμένες για να μην είναι πολύ γραφικές και γενικά το σχέδιο αποδίδει την αγωνία των χαρακτήρων χωρίς να χάνει τίποτα από τις λεπτομέρειες όσων συμβαίνουν γύρω τους.

Το “Deadman Wonderland” είναι από αυτά τα Manga που ξεχωρίζουν αμέσως, τόσο για την πρωτότυπη ιστορία του όσο και για το πολύ καλό σχέδιο που τη συνοδεύει. Με τις σωστές δόσεις δράσης, μυστηρίου και μιας μικρής θεωρίας συνομωσίας, αρκετή παράνοια και παρασκηνιακές ίντριγκες, το Μάνγκα αυτό θα ενθουσιάσει τους φαν του είδους.