Σχέδιο: Riley Rossmo

Το Cowboy Ninja Viking, δημιουργία του Aj Lieberman, ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για κοινό και κριτικούς, όχι μόνο εξαιτίας του παράξενου ονόματός του αλλά κυρίως γιατί η ιστορία είναι τόσο τρελή όσο και το όνομα του κόμικ. Παρ΄όλ’αυτά αυτά παραμένει μια γενναία επιλογή από μέρους της Image, που με τίτλους όπως αυτόν ανέβασε κατά πολύ τον τελευταίο καιρό την ποιότητα των εκδόσεών της αλλά και τις πωλήσεις της.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Ντάνκαν, γνωστό και ως Κάουμποϊ, Νίντζα, Βίκινγκ, έναν δολοφόνο με σύνδρομο πολλαπλής προσωπικότητας! Εκτός από αυτό αποτελεί και τη μόνη επιτυχία ενός πειράματος που άρχισε από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πάει ένα βήμα πιο πέρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν πειράματα πάνω σε άτομα με προβλήματα πολλαπλής προσωπικότητας, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν άτομα «άχρηστα» στην κοινωνία και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες κάθε προσωπικότητας για τη δημιουργία ικανών στρατιωτών.

Στο πρώτο τεύχος, τον Ντάνκαν αναζητεί ο ανεξάρτητος νευροχειρουργός που τον δημιούργησε, για να εξοντώσει έναν συνάδελφο…, έναν άλλο δολοφόνο και μέλος του πειράματος. Αλλά πρώτα πρέπει να τον πείσουν, τριπλά!

Ο Aj Lieberman (γνωστός και από το Batman: Hush Return) υπογράφει μια δυνατή ιστορία με πολύ καλή ροή και με μια αίσθηση φυσικότητας που θα τραβήξει τον αναγνώστη. Η εξέλιξη της πλοκής είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και διαθέτει σωστές δόσεις τρέλας και αγωνίας: ο συγγραφέας ακολουθεί εδώ ρυθμούς που θυμίζουν ταινία δράσης, με φλας-μπακ για να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το τι είχε γίνει στο παρελθόν. Φυσικά δεν λείπει το χιούμορ και η παράνοια από τις διαφορετικές προσωπικότητες του πρωταγωνιστή καθώς και ξέφρενες σκηνές μάχης.

Το σχέδιο του Riley Rossmο είναι δυναμικό, ασπρόμαυρο στο μεγαλύτερο μέρος του (με μερικές πινελιές χρώματος εδώ κι εκεί) και με διαφορετικές τεχνικές στις γραμμές. Σίγουρα κάτι που δεν βλέπουμε συχνά, χαρίζει στο κόμικ μια εντελώς πρωτότυπη ατμόσφαιρα.

Το Cowboy Ninja Viking είναι ένα σίγουρο στοίχημα. Περιπετειώδες, με ασυνήθιστη πλοκή, τραγελαφικές καταστάσεις και γραφικότατες προσωπικότητες, είναι από τις ιστορίες που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.