Σχέδιο: Steve Lieber

Το Underground δεν ανήκει στην κατηγορία των κόμικ με σούπερ- ήρωες, μεγάλα τέρατα και επικές μάχες. Ανήκει σε μια μικρότερη κατηγορία, όπου η δημιουργική γραφή και η προσεκτική δουλειά στους χαρακτήρες μας δίνει μια ιστορία που ταράζει και ελκύει τον αναγνώστη με τη συνειδητοποίηση του πόσο τρομαχτική μπορεί να γίνει η απλή πραγματικότητα.

Η ιστορία ακολουθεί τη Ρέιντζερ Δασών και δεινή αναρριχήτρια Wesley Fischer, καθώς προσπαθεί να εμποδίσει τα σχέδια αξιοποίησης του σπηλαίου Stillwater ως τουριστική ατραξιόν, για να μην γίνει το μέρος αυτό παγίδα για τους τουρίστες. Η κοινή γνώμη όμως δεν είναι μαζί της. Όταν οι κάτοικοι ξεκινούν την ανατίναξη του σπηλαίου, η Wes και ο συνεργάτης της αρχίζουν να ερευνούν. Και οι αποκαλύψεις, φονικές σαν δίνες, τους οδηγούν σε μια φονική καταδίωξη κάτω από τα βουνά του Κεντάκι.

Ο Jeff Parker παρουσιάζει μια από τις καλύτερες δουλειές του εδώ. Μέσα από δυσοίωνες ανακαλύψεις, ρομαντικά παιχνίδια και έξυπνους διάλογους, συνθέτει μια χαμηλών τόνων πραγματικότητα, η οποία όμως μπορεί να γίνει φονική. Μέσα στη σπηλιά αναζητεί τα κίνητρα καθημερινών ανθρώπων, γεμάτων αμφιβολίες και επιθυμίες και εξελίσσει την πλοκή του χωρίς να παίρνει καμία πλευρά, απλώς εξιστορώντας την πάλη τους να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που κρύβει πολλούς τρόπους για να σε βλάψει, κανέναν όμως πιο αληθινό από το φόβο που κουβαλάς μέσα σου.

Το ταλέντο του Parker φαίνεται καθαρά στην πορεία που ακολουθεί. Ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες, καλοί και κακοί συνθέτουν απλώς το πρόσωπο μιας μικρής πόλης, κάθε λάθος επιλογή μπορεί να τους βυθίσει στο σκοτάδι, ενώ η πάλη για να ξεφύγουν από τη σπηλιά μπορεί να τους ελευθερώσει. Μπορεί κανείς να δραπετεύσει από τον προσωπικό του λαβύρινθο μέσα σε αυτό το σκοτάδι που δεν επιτρέπει λάθη;

Το σχέδιο του Lieber αναδεικνύει την ιστορία, καθώς η δουλειά του στα πρόσωπα των χαρακτήρων και το περιβάλλον είναι εξαιρετική. Η πραγματική του μαεστρία, όμως, φαίνεται στο παιχνίδι που παίζει ανάμεσα στο φως και τις σκιές, τόσο αυτές που δημιουργεί η σπηλιά όσο και εκείνες που κουβαλούν οι χαρακτήρες μαζί τους. Ο Lieber αποδίδει θαυμάσια την ατμόσφαιρα της ιστορίας και δεν επιχειρεί να δώσει στοιχεία υπερβολής στους χαρακτήρες.

Σπάνια βλέπουμε ένα προσωπικό project να εξελίσσεται σε μια τόσο καλή ιστορία, που καθηλώνει τον αναγνώστη με την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων της και μετατρέπει την αφήγησή της σε μια συνταρακτική εμπειρία!!