Ο «Δαιμόνιος Βάκχος» είναι το αποτέλεσμα της συγγραφικής συνεργασίας του Αντώνη Αντωνιάδη και της Αγγελικής Ράδου. Οι δύο συγγραφείς αντλούν τον θεματικό τους πυρήνα από τις λαϊκές παραδόσεις της Θράκης (πατρίδας του Αντωνιάδη), από τα αρχαία κατάλοιπα των παγανιστικών διονυσιακών εορτών, που επιβιώνουν ακόμη στην περιοχή, εμποτίζοντας τη σύγχρονη αστυνομική ιστορία τους μ’ ένα ρεύμα μαγείας και μεταφυσικής ανησυχίας.

Όλα ξεκινούν στην παλαιά εθνική οδό, στην Ανατολική Μακεδονία, όταν ένας ολόγυμνος άντρας βγαίνει ξαφνικά στον δρόμο και πέφτει στις ρόδες ενός διερχόμενου αυτοκινήτου. Η νεαρή οδηγός θα διαπιστώσει πως ο άντρας είναι ήδη αιμόφυρτος και… φρικτά ευνουχισμένος. Την περίεργη υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Φάνης Βασιλείου μαζί με τους συνεργάτες του, ο οποίος ενημερώνει και τον σύνδεσμο του στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, οπότε η νεαρή δημοσιογράφος Αθηνά Σγουρού ξεκινά τη δική της παράλληλη έρευνα. Και καθώς τα αλλόκοτα στοιχεία της υπόθεσης θα αρχίσουν να αναδεικνύονται, όλο και περισσότερα πρόσωπα θα εμπλέκονται σε αυτήν – ο ιατροδικαστής που θα εξετάσει το πτώμα, η ψυχολόγος πρώην ερωμένη του Βασιλείου, ένας τοπικός λαογράφος και συγγραφέας, ένας Βρετανός αρχαιολόγος και μία τοπική εκδότρια με το περίεργο όνομα Διονυσία Θεοφάνους…

Ο «Δαιμόνιος Βάκχος» είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα που διαβάσαμε φέτος. Η ομαλή και παραστατική αφήγηση, η άρτια διαγραφή και ολοκλήρωση των προσώπων, η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας όπου χρειάζεται, το επιτυχημένο δέσιμο της πλοκής σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που κρατά τον αναγνώστη μέχρι το τέλος, είναι τα βασικά του προτερήματα. Οι συγγραφείς καταφέρνουν να συνδυάσουν μαεστρικά στον καμβά της ιστορίας τους τους παγανιστικούς απόηχους μιας αρχαίας μητριαρχικής κοινωνίας, όπου οι γυναίκες-ιέρειες ήταν πιο ισχυρές από τους άντρες, με ένα σύγχρονο νοητό ταξίδι στην πόλη και στα χωριά της Θράκης, δίνοντας έτσι στο μυθιστόρημά τους ένα ιδιαίτερο στίγμα.

Από την άλλη, ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του βιβλίου είναι η άνεση με την οποία μεταφέρονται στον αναγνώστη οι σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων του. Η πλοκή διαπλέκεται επιτυχημένα με τη βιοθεωρία και τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων, στοιχείο που δημιουργεί αληθινές σχέσεις ανάμεσα στα πρόσωπα, ζωντάνια και ρεαλισμό. Οι εκπλήξεις και τα απρόοπτα –ένα ιδιαίτερα πραγματικά απρόσμενο, όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή– ικανοποιούν επίσης τον αναγνώστη.

Κλείνοντας, ας αναφερθούμε στη φροντισμένη έκδοση που κάνει το βιβλίο ακόμη πιο ελκυστικό. Η σχεδόν ανάγλυφη ζωγραφιά του εξωφύλλου, που μαγνητίζει το βλέμμα, είναι σαν ένας ζωγραφικός πίνακας να αγκαλιάζει τις σελίδες. Ο «Δαιμόνιος Βάκχος» είναι ένα βιβλίο με εξωτερική ομορφιά και προκλητικό περιεχόμενο, που σε καλεί να το γνωρίσεις καλύτερα. Μην το φοβηθείτε, διαβάστε το!