Το Claymore, δημιουργία του Norihiro Yagi, ανήκει χωρίς αμφιβολία στα Μάνγκα που ακολουθούν το πρότυπο: τέρατα, πολεμιστές και πολλές φασαρίες. Είναι όμως απολαυστικό, πιστό στο είδος του και με αρκετές ανατροπές.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου τέρατα, τα οποία αποκαλούνται Yoma, σκοτώνουν ανθρώπους για να τραφούν και συχνά κατοικούν και στα σώματά τους. Οι μόνες που μπορούν να σκοτώσουν αυτά τα τέρατα είναι οι πολεμίστριες Claymore, οι οποίες οφείλουν το όνομά τους στα τεράστια σπαθιά τους. Οι Claymore είναι μισές άνθρωποι, μισές Yoma και ανήκουν σε μια μυστική οργάνωση, η οποία αναλαμβάνει να εξοντώσει τα Yoma έναντι μιας μεγάλης αμοιβής. Οι Claymore είναι γνωστές και με το όνομα «μάγισσες με τα ασημένια μάτια» εξαιτίας της εμφάνισής τους και της ψυχρής συμπεριφοράς τους απέναντι στους άλλους.

Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες της Κλερ, μιας σχετικά νέας Claymore, και αποκαλύπτει σε κάθε κεφάλαιο πληροφορίες σχετικές με το παρελθόν της ιδίας, της οργάνωσης και άλλων γεγονότων, ενώ παράλληλα η δράση εξελίσσεται. Η Κλερ είναι αγαπητή ως χαρακτήρας, παρά την εκφοβιστική της συμπεριφορά, αλλά οι περισσότεροι χαρακτήρες που εμφανίζονται γενικά ακολουθούν στερεότυπα.

Το σχέδιο του Yagi είναι πλούσιο και γεμάτο δράση, χωρίς να πέφτει σε υπερβολές και χωρίς περιττά στοιχεία εκεί που δεν χρειάζεται. Οι σκηνές δράσης είναι λεπτομερείς και καθαρές, κάτι που λείπει από πολλά Μάνγκα, και βοηθούν την εξέλιξη της πλοκής.

Το Claymore είναι ένα από τα πιο ευχάριστα και ενδιαφέροντα Μάνγκα των τελευταίων χρόνων, το οποίο κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την πλούσια δράση του, την απουσία περιττών στοιχείων όταν δεν χρειάζεται αλλά και με την καλογραμμένη πλοκή του.