Ποιος καθοδηγεί τη ζωή μας;

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου», γράφει ένα πιάτο φερμένο από την Τενερίφη στο σπίτι της Τες και εκείνη δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της αυτό το μήνυμα.

Η Τες και ο Γκας είναι γραφτό να είναι μαζί. Απλώς δεν έχουν γνωριστεί ακόμα. Και μπορεί να μη γνωριστούν ποτέ… Μέσα από μια σειρά συμπτώσεων κατά τις οποίες οι δυο τους θα βρεθούν αρκετές φορές σε απόσταση αναπνοής,  στην πραγματικότητα δε θα συναντηθούν ποτέ. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα που έχει ορίσει η Μοίρα.

Δύο παράλληλες αφηγήσεις, σε πρώτο πρόσωπο, δύο ανεξάρτητες ιστορίες, δύο ζωές που κυλούν χωρίς ποτέ να συγκλίνουν.

Η Τες, μετά τον θάνατο της μητέρας της από καρκίνο, επωμίζεται εξ ολοκλήρου την ευθύνη της μικρής της αδερφής. Βάζοντας στην άκρη το όνειρό της για σπουδές στο πανεπιστήμιο, ο κόσμος της πλέον περιστρέφεται γύρω από τη Χόουπ.

Ο Γκας πρόσφατα έχει χάσει τον αδερφό του σε ατύχημα με σκι. Κάτι που καταρράκωσε τους γονείς του κι γέμισε τον ίδιο με τύψεις και ενοχές. Μήπως έπρεπε εκείνος να ήταν στη θέση του Ρος; Ο Γκας πασχίζει να είναι ο καλός γιος, αλλά ταυτόχρονα λαχταρά να δραπετεύσει και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Και η εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο είναι η αρχή αυτού του τολμήματος.

Αφετηρία του μυθιστορήματος της Κέιτ Έμπερλεν «Χαμένα χρόνια» είναι ένα ταξίδι για διακοπές στη Φλωρεντία, κάτω από διαφορετικές συνθήκες για την Τες και τον Γκας, όταν και οι δύο είναι δεκαοχτώ χρονών και πιστεύουν ότι το μέλλον ανοίγεται γεμάτο φως μπροστά τους. Οι ζωές τους όμως αλλάζουν αναπάντεχα και καλούνται να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Μέσα στα επόμενα δεκαέξι χρόνια η ζωή και ο έρωτας θα τους φέρουν αντιμέτωπους με εντελώς διαφορετικές προκλήσεις. Κάποια στιγμή και ενώ και οι δύο έχουν δώσει τα πάντα για τους άλλους, βρίσκονται κατηγορούμενοι για το ότι δε φέρθηκαν αρκετά σωστά και ότι δεν ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε. Αδικημένοι, συγκλονισμένοι από την αχαριστία των άλλων, εγκαταλείπονται και μένουν μόνοι. Ολομόναχοι, χωρίς ούτε έναν άνθρωπο να μιλήσουν. Και καθώς όλα δείχνουν ότι αυτοί οι δύο δε θα γνωριστούν ποτέ, το πεπρωμένο έχει διαφορετική άποψη. Η ώρα έχει φτάσει.

Ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από εικόνες και ήχους. Με φόντο αρχικά τη Φλωρεντία ο ήλιος, το φως και η χαρά υπερτερούν. Όταν όμως η δράση μεταφέρεται στη μουντή Μεγάλη Βρετανία, έρχονται τα δύσκολα. Και έπειτα, όταν οι ήρωες επιστρέφουν στη μαγευτική Τοσκάνη, ο ήλιος, το φως και ο έρωτας έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ένα βιβλίο που μιλάει για το πεπρωμένο, γι’ αυτό το κάτι που καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων. Η Τες και ο Γκας είναι ο ένας το πεπρωμένο του άλλου. Όχι όμως από την αρχή. Μόνο όταν η Μοίρα γνέψει καταφατικά.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τις δυσκολίες της ζωής, για τον καρκίνο, για τις ανατροπές και τις αναποδιές. Ένα βιβλίο που παρόλα αυτά κλείνει με αισιόδοξο μήνυμα, καθώς η ζωή προχωράει μπροστά και συνεχίζεται σε πείσμα όλων.