Μια σκοτεινή υπόθεση για τη Βέρα Στάνχοουπ

Η Βρετανίδα Ann Cleeves εργάστηκε ως δικαστική επιμελήτρια, ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πτηνών αλλά και στην ακτοφυλακή, προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων. Το 2006 κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Duncan Lawrie Dagger της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, για το βιβλίο της “Raven Black”. Ζει και εργάζεται στο Νορθ Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. H ιστοσελίδα της είναι www.anncleeves.com.

Όταν η ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ βρίσκεται στο χαμάμ του γυμναστηρίου, παρατηρεί λίγο πιο δίπλα της μια γυναίκα, χαλαρωμένη και ακίνητη, σε πλήρη αντίθεση με την ίδια. Γρήγορα διαπιστώνει ότι η γυναίκα είναι νεκρή. Μέσα σε λίγη ώρα έχει αποκλείσει κάθε έξοδο από το γυμναστήριο και καλεί την ομάδα της για να βρουν στοιχεία.

Καθώς περνά η ώρα τα στοιχεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ωστόσο σιγουρεύεται ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία, αφού τα σημάδια στραγγαλισμού στο λαιμό της γυναίκας είναι εμφανή και αδιαμφισβήτητα. Η Βέρα Στάνχοουπ βρίσκεται και πάλι επικεφαλής έρευνας μιας δολοφονίας που αναστατώνει τη μικρή πόλη, όπου ζει, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτή είναι η αρχή μιας υπόθεσης ανατριχιαστικής και πολύπλοκης, που θα την οδηγήσει σε μονοπάτια δύσβατα και σκοτεινά.

Για ακόμα μια φορά η Ann Cleeves σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με εξαιρετική μαεστρία, κόβοντας την αναπνοή του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με καταπληκτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων, αλλά και στοιχειοθέτηση της πλοκής, το ύφος και η γραφή της συγγραφέως αναδίδουν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που συναρπάζει.

Η αμεσότητα της Ann Cleeves προσδίδει στο βιβλίο ακόμα μεγαλύτερη πειστικότητα, ενώ το κείμενο είναι ρέον, υποχρεώνοντας τρόπον τινά τον αναγνώστη να μην το αφήσει από τα χέρια του. Από τα θετικότερα στοιχεία του βιβλίου και το οποίο προσωπικά πάντοτε με κερδίζει, είναι ότι η ανακάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και αποκαλύπτεται μόνο στις τελευταίες σελίδες. Επίσης, εκείνο που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση, διαβάζοντας πλέον και το δεύτερο βιβλίο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, είναι ότι κάθε λέξη, κάθε παράγραφος, κάθε σελίδα και κεφάλαιο, μοιάζουν τόσο προσεκτικά τοποθετημένα, που δίδεται η αίσθηση ότι τίποτα δεν ξεφεύγει και όλα είναι μελετημένα μέχρι το τελευταίο σημείο στίξης.

Το βιβλίο «Βουβές κραυγές» είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη και τον καθοδήγει σε μια σκοτεινή και ατμοσφαιρική υπόθεση.