Η Χιονάτη συνεχίζει να περιπλανιέται

Στο πρώτο μέρος της Τριλογίας της Χιονάτης «Κόκκινη σαν το αίμα», η Φιλανδή συγγραφέας μάς είχε συστήσει την απρόσμενη πρωταγωνίστριά της, τη Χιονάτη, η οποία, αν και κλειστός χαρακτήρας και απομονωμένο άτομο, καταφέρνει να μπλέξει σε αναπάντεχες περιπέτειες. Μετά τα γεγονότα που κόντεψαν να της στοιχίσουν τη ζωή, η δεκαεφτάχρονη Χιονάτη βρίσκεται για διακοπές στην Πράγα. Αναπάντεχα την πλησιάζει μια κοπέλα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι αδερφή της. Αν και η Χιονάτη δυσκολεύεται να πιστέψει αυτή τη σύμπτωση, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Λένκα, το κορίτσι που την πλησίασε και που δείχνει συνέχεια φοβισμένο, γνωρίζει αρκετά στοιχεία για την ίδια. Όμως η Λένκα είναι μέλος μιας θρησκευτικής αίρεσης που έχει τα δικά της σχέδια και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να αφήσει τη Χιονάτη να μπερδευτεί στα πόδια της. Έτσι οι δύο κοπέλες βρίσκονται σε κίνδυνο και η Χιονάτη, μόνη σε μια ξένη χώρα, με μόνο όπλο της το ένστικτο της επιβίωσης και το κοφτερό μυαλό της, πρέπει να προσπαθήσει να κρατηθεί στη ζωή και να βοηθήσει το κορίτσι που μπορεί να είναι η αδερφή της.

Η συγγραφέας σε αυτό το δεύτερο μέρος της τριλογίας –που απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς αναγνώστες–, διατηρεί τους γρήγορους ρυθμούς αφήγησης και τις συνεχόμενες ανατροπές που είχε χρησιμοποιήσει και στο πρώτο μέρος. Εμπλουτίζει όμως την ιστορία με περιγραφές της Πράγας και με παραστατικές εικόνες δίνει την αίσθηση του καλοκαιριού και της ζέστης. Παράλληλα αρχίζει να δίνει και κάποια στοιχεία για το παρελθόν της Χιονάτης, στοιχεία που καθορίζουν το ποια είναι σήμερα και τη στάση της απέναντι στη ζωή. Ο αναγνώστης μαθαίνει για τη σχέση της με τον Λίεκι, ένα αγόρι ιδιαίτερο και εγκλωβισμένο στον δικό του δύσκολο κόσμο, τον χωρισμό τους και το συναισθηματικό κενό που έχει αφήσει μέσα της. Μαθαίνει επίσης για την οικογένειά της, τους γονείς που έχουν μάθει να παίζουν τους ρόλους των γονιών χωρίς να παρέχουν τη συναισθηματική κάλυψη που αυτός ο ρόλος πρέπει να προσφέρει. Τέλος, η περιπέτειά της με τη Λένκα ξυπνά αναμνήσεις του παρελθόντος και φέρνει εικόνες ενός κοριτσιού οριστικά χαμένου, ενός κοριτσιού που οι γονείς της κάνουν σα να μην υπήρξε ποτέ. Το τέλος της δεύτερης ιστορίας της Χιονάτης δίνει κάποια στοιχεία για το πού θα οδηγηθεί η νέα της περιπέτεια.

Διατηρώντας αμείωτο το αστυνομικό στοιχείο της υπόθεσης και εμπλουτίζοντας τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριάς της, η Σάλα Σίμουκα δίνει ένα δυναμικό δεύτερο μέρος στην τριλογία της που δημιουργεί προσδοκίες για την ολοκλήρωση της ιστορίας.