Σχέδιο: Meng Ma Gong, Zuo Shi
Ένα από τα πιο κλασικά Μάνγκα, το Blood and Steel καθηλώνει τόσο με το απίστευτα δυναμικό αλλά και παραδοσιακό του σχέδιο, που αποτελεί μια ιστορία από μόνο του, όσο και με την πολύ καλή εξέλιξη της πλοκής του και την αίσθηση ότι βλέπεις μια από τις παλιές και αγαπημένες ταινίες πολεμικών τεχνών.

Η ιστορία ακολουθεί την καταστροφή του Qing-cheng, μιας διάσημης σχολής πολεμικών τεχνών από μια ομάδα φανατικών πολεμιστών πολεμικών τεχνών από το Wudong, των οποίων ο στόχος είναι μόνο ένας: να γίνουν η πιο δυνατή σχολή στον κόσμο. Για να το πετύχουν μάχονται με οποιαδήποτε σχολή πολεμικών τεχνών υπάρχει και όποια σχολή αρνηθεί να τους ακολουθήσει την καταστρέφουν.

Ο Yan Heng, ένας νεαρός ξιφομάχος από το Qing-cheng, σώζεται από τον ‘Wudang Hunter’ Jing Lie, ο οποίος έχασε επίσης τους συντρόφους του από το Wudong. Οι δυο τους, μοναδικοί επιζώντες των σχολών τους, θα συμμαχήσουν και θα αρχίσουν το ταξίδι της εκδίκησής τους.

Το σενάριο έχει το πλεονέκτημα της πολύ καλής εξέλιξης της πλοκής, καθώς και ένα πολύ καλό επιτελείο χαρακτήρων. Ο συγγραφέας δεν φοβάται να επενδύσει χρόνο στους χαρακτήρες ή να μας δώσει αρκετές πληροφορίες γι’ αυτούς μέσα από γεγονότα που συμβαίνουν, αναλαμπές του παρελθόντος καθώς και μέσ’ από τους διαλόγους.

Το σχέδιο είναι μια οπτική γιορτή, ειδικά για όποιον αγαπά τον παραδοσιακό σχεδιασμό των Μάνγκα. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων είναι ρεαλιστικότατες και ο δυναμισμός των μαχών απίστευτος. Οι λεπτομέρειες ακόμα και στο περιβάλλον είναι άριστα απεικονισμένες και φυσικά αισθητή είναι και η ποικιλία που χαρακτηρίζει τις διαφορετικές σχολές ως προς τις στολές, τον οπλισμό κ.λπ.

Αν και κυκλοφορούν πολλά Μάνγκα πλέον, λατρεύω να βλέπω κάπου-κάπου κάποιο να ξεχωρίζει με το παραδοσιακό του σχέδιο, που σε ταξιδεύει μέσα στην ιστορία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα από τα πιο παλιά Μάνγκα που πρέπει να διαβάσουν οι πιστοί του είδους.