Σχέδιο: Gary Frank

Το Midnight Nation – New Edition είναι η αριστουργηματική σειρά του J.M. Straczynski που άλλαξε τη σκηνή των κόμικς που ασχολούνται με το έγκλημα. Στη νέα αυτή έκδοση έχουν συγκεντρωθεί και τα δώδεκα τεύχη, που με την πλοκή τους δημιουργούν μια από τις πιο καλογραμμένες και ενδιαφέρουσες σειρές των τελευταίων ετών.

Στο Λος Άντζελες, ο Υπαστυνόμος David Grey γίνεται μάρτυρας ενός εξαιρετικά βίαιου και παράξενου φόνου. Όταν θα προσπαθήσει να πιάσει έναν πιθανό ύποπτο, μια ομάδα από δαιμονικούς στην όψη άνδρες θα του επιτεθούν. Όταν ξυπνάει στο νοσοκομείο θα διαπιστώσει ότι κανένας δεν μπορεί να τον δει ή να τον ακούσει.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν θα συναντήσει τη μυστηριώδη οδηγό του Laurel, η οποία του εξηγεί ότι τα πλάσματα που του επιτέθηκαν, του έκλεψαν την ψυχή και ότι τώρα ζει σε έναν κόσμο σκιών που είναι παράλληλος με το δικό μας. Στον κόσμο αυτό ζουν όλοι οι ξεχασμένοι.

Ο David πληροφορείται επίσης ότι έχει ένα χρόνο για να καταφέρει να πάρει πίσω την ψυχή του αλλιώς θα γίνει σαν τα πλάσματα που του επιτέθηκαν, που αποκαλούνται ‘ Walkers’. Για να το κάνει αυτό ο David πρέπει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με τα πόδια, με οδηγό τη Laurel και να συναντήσει τον Άρχοντα του κακού. Αν και η Laurel έχει κάνει αυτό το ταξίδι πολλές φορές, κανένας ποτέ δεν τα έχει καταφέρει….

Η ιστορία είναι εξαιρετικά καλογραμμένη, με σωστό ρυθμό και με ατμόσφαιρα σκοτεινή όπως ταιριάζει σε έναν κόσμο ξεχασμένων ψυχών. Ο Straczynski ψυχογραφεί τους χαρακτήρες εύστοχα και με ευαίσθητη ματιά, παρουσιάζοντας την εποχή μας με όλες τις σκιές, τα φωτεινά σημεία αλλά και την κούραση που την διακρίνει. Πιο πολύ συγκλονίζει η ανθρώπινη ματιά του για όλα τα χαμένα πράγματα που πέφτουν στις ρωγμές της καθημερινότητας.

Το σχέδιο του Gary Frank αποδίδει την ατμόσφαιρα με τον καλύτερο τρόπο. Η σειρά αυτή, το καλύτερο ίσως έργο του Straczynski, απευθύνεται σε πιο ώριμο κοινό που αναζητά κάτι παραπάνω από σούπερ-ήρωες και υπόσχεται να έχει αλλάξει το πρίσμα μέσα από τα οποίο βλέπει τα πράγματα ο αναγνώστης μέχρι τη στιγμή που θα το τελειώσει.