Σχέδιο: Juanjo Guarnido

“Noir is back and it never looked so good”.

Η παραπάνω φράση δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αληθινή για αυτό το graphic novel. Το “Blacksad” εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή σκηνή το 2000 και από τότε αποτελεί μια σταθερή αξία στον κόσμο του νουάρ, με διεθνείς διακρίσεις για το δίδυμο των δημιουργών του, Canales και Guarnido.

Το “Somewhere in the Shadows” έχει ένα σκοτεινό και προσεκτικά δομημένο σενάριο, που μας οδηγεί στον κόσμο του John Blacksad. Το ταξίδι αρχίζει στην Αμερική του 1950 και ρίχνει τον αναγνώστη κατευθείαν μέσα στην υπόθεση. Μια πανέμορφη γυναίκα είναι νεκρή στο κρεβάτι της. Δεν πρόκειται για μια απλή γυναίκα αλλά για μια τηλεοπτική σταρ, διάσημη celebrity και κυρίως πρώην αγαπημένη του πρωταγωνιστή της ιστορίας… μια φλόγα που δεν έσβησε ποτέ.

Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ John Blacksad, ο οποίος είναι ένα αιλουροειδές με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν μαύρο πάνθηρα με λευκή μουσούδα! Έχει αρκετά χαρακτηριστικά αιλουροειδούς όπως η περιέργεια, η παροδική βίαιη συμπεριφορά όταν παραβιάζεται η «περιοχή του», μια χάρη στην κίνηση και γενικά πρόκειται για ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση και αέρα άτομο που σε πολλούς θα θυμίσει κάτι από Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Η τύχη του με τις γυναίκες δεν είναι πολύ καλή, άλλο γνωστό χαρακτηριστικό πρωταγωνιστή σε νουάρ ιστορία, όμως είναι έντιμος και παλαιάς σχολής και αυτό τον βάζει συχνά σε μπελάδες.

Ο John Blacksad δεν είναι από αυτούς που το βάζουν εύκολα κάτω, πρόκειται για έναν άνδρα σε αποστολή. Και η αποστολή του είναι η ίδια που έχει κάθε καλός ντετέκτιβ σε κάθε γνωστή ιστορία: να ανακαλύψει την αλήθεια. Η αναζήτηση αυτή θα τον οδηγήσει σε μια διαδρομή μέσα από δολοπλοκίες, ιστούς απάτης και προδοσίας και περισσότερες περιπέτειες από όσες θα μπορούσε να φανταστεί.

Οι χαρακτήρες του Canales είναι βαθιά ανθρώπινοι, με αέρα από μια άλλη εποχή και δεν μπορείς παρά να δεθείς μαζί τους από την αρχή και να τους μελετήσεις με αγωνία μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας.

Το εξαιρετικό σχέδιο του Guardino είναι σημείο αναφοράς για κάθε graphic novel. Οι χαρακτήρες είναι άψογα σχεδιασμένοι και αληθινοί στη φύση των χαρακτηριστικών τους. Κινούνται πειστικά και φέρονται σαν αιλουροειδή, τα πάνελ προσαρμόζονται στα πάθη τους ή ό,τι άλλο χρειάζεται η ιστορία. Το περιβάλλον πιάνει απόλυτα την ατμόσφαιρα της εποχής και δεν φοβάται να αναπαραστήσει στην εντέλεια τον κόσμο τον οποίο περιγράφει και να προχωρήσει και ακόμα πιο πέρα, αποδίδοντας άψογα την αίσθηση κάθε σκηνής. Σε πολλά πάνελ νιώθεις ό,τι θα μπορούσε να νιώθει ο χαρακτήρας. Τα χρώματα έχουν χαμηλούς τόνους αλλά χωρίς να τους λείπει πυγμή και γενικά οι νερομπογιές που έχουν χρησιμοποιηθεί λειτουργούν πολύ καλά για το συγκεκριμένο στυλ. Το κοντράστ και οι σκιές συμπληρώνουν τις σκηνές, ενώ ο φωτισμός φέρνει μια κινηματογραφική σχεδόν ποιότητα στην ιστορία.

Η ιστορία και το στυλ της είναι απλά τόσο όμορφα που αυτό το graphic novel είναι ένα στόλισμα για κάθε βιβλιοθήκη.