Το Berserk είναι ένα σκοτεινό manga φαντασίας, γραμμένο και εικονογραφημένο από τον Kentaro Miura. Το πρώτο τεύχος δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 1990 και σύντομα έγινε μια πετυχημένη σειρά που συνεχίζει έως σήμερα. Απρόοπτο και σκληρό, είναι ένα manga για γερά στομάχια αλλά αναμφισβήτητα και μια κορυφαία δημιουργία!!

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τη ζωή του Guts, ενός ορφανού μισθοφόρου πολεμιστή, γνωστού με το όνομα Μαύρος Ξιφομάχος. Μεγαλωμένος από μισθοφόρους, με μια πολύ σκληρή παιδική ηλικία στο ενεργητικό του, και έχοντας ένα δαιμονικό σημάδι στο λαιμό του, βασίζεται στην υπεράνθρωπη δύναμή του, το γιγάντιο σπαθί του και το προσθετικό χέρι του για να επιβιώσει.

Μέλος μιας συμμορίας με το όνομα Band of the Hawk (Συμμορία του γερακιού), μαζί με τον Griffith, αρχηγό της συμμορίας, σφάζει δαίμονες, βοηθάει πολλούς ανθρώπους και πλάσματα που συναντά, προσπαθώντας να βρει αυτόν που του έκανε το σημάδι, για να πάρει την εκδίκησή του. Και όλα αυτά παλεύοντας με οργή ενάντια σε αντίξοες συνθήκες που μπορεί να του στοιχίσουν την ανθρωπιά του.

Το περιβάλλον όπου εξελίσσεται η ιστορία θυμίζει μεσαιωνική Ευρώπη, με ατμόσφαιρα σκοτεινή και γεμάτη κάστρα, κακούς οιωνούς και χαρακτήρες που δανείζονται κάτι από τραγωδία όσον αφορά τη μοίρα τους. Εδώ είναι ένας κόσμος όπου κάθε επιλογή είναι επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου, ψίθυροι για ανείπωτους τρόμους πλανιούνται στους δρόμους και σε κακόφημες ταβέρνες και ο φόβος παγώνει το αίμα. Μόνο οι δυνατοί θα παλέψουν ενάντια σε αυτήν την κατάρα με ατσάλι και ίσως επιβιώσουν… για λίγο.

Το σχέδιο είναι ιδανικό, ανήλεο και γεμάτο ξιφομαχίες και μεσαιωνική βία. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με λεπτομέρεια και η σκίαση σε όλα τα στοιχεία είναι το αποκορύφωμα. Πρόκειται για έναν κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα σε σκιές και ένα ζοφερό σκοτάδι που περιμένει αδηφάγα να κατασπαράξει οποιονδήποτε δεν είναι προσεκτικός. Ο συγγραφέας χειρίζεται περίφημα τις παλαιές ιστορίες τρόμου με ερπετοειδή πλάσματα από άλλες διαστάσεις που θέλουν να καταστρέψουν και να κατασπαράξουν κυριολεκτικά την ανθρώπινη φυλή.

Γραφικές σκηνές μαχών και βασανιστηρίων συμπληρώνουν το σκηνικό και σίγουρα ο αναγνώστης θα πρέπει να προσέξει προτού κάνει το πρώτο βήμα σε αυτό το βίαιο και ψυχολογικά δυνατό manga, που όμως σαν όλες τις παλιές ιστορίες τρόμου ασκεί μια τρομακτική γοητεία τόσο με τη δύναμη των χαρακτήρων του όσο και με τους φόβους που αφήνει να πλανιούνται, φόβους τόσο οικείους αλλά και στυγερούς!