Απ’ όλη την αγέλη πιο γρήγορα τρέχει

η κουτσή λύκαινα.

Γιατί ξέρει τι σημαίνει να πιαστείς

στο δόκανο.

(σελ. 45)

Η Αγγέλα Γαβρίλη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι ιστορικός τέχνης και βιβλιοκριτικός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το βιβλίο «Αρκ» είναι μια συλλογή που αποτελείται από 31 ποιήματα, τα οποία χωρίζονται σε πέντε πράξεις. Κάθε πράξη ξεκινάει με ένα ποίημα, το οποίο εμπεριέχει στον τίτλο του τη λέξη «φεγγάρι». Ο αναγνώστης θα βρει στους στίχους των ποιημάτων στοιχεία ερωτικά, παγανιστικά, θηλυκά, μα κυρίως θα βρει τη φωνή ενός ανθρώπου που βιώνει την καθημερινότητα του κόσμου, οσμιζόμενος την πνοή του παρελθόντος, γευόμενος τη χαρά του παρόντος και ελπίζοντας, έστω και κρυφά, στην ανατολή του μέλλοντος.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το πρώτο πράγμα που με κέρδισε στη συλλογή της Αγγέλας Γαβρίλη είναι ο τίτλος, ένας τίτλος που δεν έχω ξαναδεί, μια λέξη που δεν έχω ξαναδιαβάσει, μια εικόνα που δεν έχω σχηματίσει ποτέ. Και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται άκρως επιτυχημένος. Θα ήθελα να γράψω τι σημαίνει η λέξη «Αρκ», όμως θεωρώ πως είναι καλύτερο να το αναζητήσουν οι αναγνώστες, διαβάζοντας τη συγκεκριμένη συλλογή.

Από εκεί και πέρα, μπορώ να πω ότι κάθε ποίημα διαβάζεται σαν μια φράση, μια ολοκληρωμένη φράση, χωρίς να εξαχθεί η παραμικρή ανάσα από το στόμα. Η συμπαγής δομή και η πληρότητα κάθε ποιήματος είναι ένα ακόμα πολύ θετικό χαρακτηριστικό της ποίησης της Αγγέλας Γαβρίλη. Η γλώσσα της ποιήτριας, μελετημένη και προσεκτική, τοποθετεί με ευλάβεια και επιμέλεια την κάθε λέξη στους στίχους, δίνοντάς τους μια μορφή και ένα νόημα που καθηλώνουν.

Στη συλλογή «Αρκ» νιώθει κανείς πως συγκεντρώνονται τρεις περίοδοι, παρελθόν, παρόν και μέλλον, συνυπάρχουν στοιχεία ανθρώπινα, φυσικά, ενώ διαφαίνεται η ένωση των τόπων και των χρόνων στις σελίδες του συγκεκριμένου έργου. Πολύ έντονες είναι και οι εικόνες, όπως αυτές περιγράφονται στους στίχους των ποιημάτων, εικόνες που αποτυπώνονται με τη συνδρομή της φαντασίας του καθενός, φαντασία που γεννά σκέψεις και ερεθίσματα, σκέψεις που αφήνουν μια γλυκιά γεύση στο τέλος της διαδρομής.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ποιητική συλλογή από την πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Αγγέλα Γαβρίλη, που θα κάνει τον αναγνώστη, όπως και εμένα, να την διαβάζει ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο, κάτι ιδιαίτερο…