Άγρια φύση

Στην «Άγρια φύση», το δεύτερο βιβλίο της Jane Harper, πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η φύση, που όσο χαλαρωτική και απολαυστική κι αν είναι, έρχονται στιγμές που μετατρέπεται σε απειλητική, αμείλικτη, άτεγκτη, εχθρική.

Πέντε γυναίκες στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μεταξύ τους συναδελφικών δεσμών, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδιά τους και ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο πυκνής άγριας βλάστησης κάπου στην ενδοχώρα της Αυστραλίας. Μόνο που στο τέλος της διαδρομής φτάνουν μόνο οι τέσσερις και η καθεμιά τους έχει και μία διαφορετική εκδοχή της ιστορίας να αφηγηθεί σχετικά με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκδρομής. Πού βρίσκεται η πέμπτη κοπέλα; Τι της συνέβη; Θα τη βρουν οι διασώστες εγκαίρως ή…;

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο, η δεύτερη υπόθεση, στην οποία μπλέκεται ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ και που, μαζί με τη συνάδελφό του Κάρμεν Κούπερ, καλούνται να ανακαλύψουν τι συνέβη πραγματικά. Και όσο η ιστορία εξελίσσεται, μαζί εξελίσσεται και η ζωή του ίδιου του Άρον –τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε καθημερινό επίπεδο–, ο οποίος παλεύει με τις ενοχές του και με τα δικά του φαντάσματα.

Με διαρκή flash back από το παρόν του μυθιστορήματος πίσω στις μέρες της εκδρομής, κεφάλαιο το κεφάλαιο, ξετυλίγονται οι δύο χρόνοι της ιστορίας. Οι φιλίες, οι έχθρες, οι τσακωμοί, οι εντάσεις, οι διαφωνίες των γυναικών, τα μυστικά και η πάλη για επιβίωση από τη μία, οι ανακρίσεις, οι αναζητήσεις, η αγωνία για την τύχη της πέμπτης κοπέλας από την άλλη.

Γοργός ρυθμός αφήγησης, με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, με κορυφώσεις και αδιέξοδα. Υπαινικτικός λόγος. Αριστοτεχνικό στήσιμο, για άλλη μια φορά, της δομής από τη συγγραφέα, που  τίποτα δεν αφήνει στην τύχη. Τίποτα δεν περισσεύει. Ακόμα και τα παράταιρα, θα έρθει η στιγμή –και οι συνθήκες– που θα «φωτίσουν» καταστάσεις, ωθώντας προς τη λύση του μυστηρίου. Εξαιρετική δε, είναι η ψυχογραφία των ηρώων, των γυναικών αλλά και των δευτερευόντων χαρακτήρων. Και η αγωνία όλων, ηρώων και αναγνωστών, χτυπάει κόκκινο.

Στα συν, βέβαια, και η άψογη μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.