Ένας πόλεμος πάνω σε χαρτί

Δεν είναι και πολλοί, ειδικά στην Ελλάδα, εκείνοι που διαβάζουν συστηματικά βιβλία, από μυθιστορήματα και ποίηση μέχρι δοκίμια, βιογραφίες και οποιοδήποτε άλλο είδος. Λίγο περισσότεροι είναι αυτοί που διαβάζουν πού και πού κάποιο βιβλίο, ιδίως όταν πρόκειται για κάποιο best seller ή κάποιο πολυδιαφημισμένο. Όπως και να ΄χει όμως, και οι δύο ως άνω περιγραφόμενες κατηγορίες θα αγαπήσουν εξίσου το συγκεκριμένο βιβλίο, που κατάφερε να εκτοπίσει από τις πρώτες θέσεις των ευπώλητων τον Νταν Μπράουν και τον Στέφεν Κινγκ.

Όταν ο δικηγόρος Γιον Καμπέλι μαθαίνει ότι ο πατέρας του, που είχε να δει για σχεδόν μια δεκαετία, πεθαίνει, τα συναισθήματα που τον διαπερνούν χαρακτηρίζονται από μια αδιαφορία. Λίγο μετά επιστρέφει στο βιβλιοπωλείο που είχε ο πατέρας του και οι πρώτες μνήμες δεν αργούν να ξυπνήσουν. Οι άμεσες προθέσεις τον οδηγούν αρχικά στην πώληση του βιβλιοπωλείου, παρά τις επίμονες προσπάθειες του βοηθού και αδελφικού φίλου του πατέρα του, καθώς και δύο ακόμα νεαρών εργαζομένων, να τον μεταπείσουν. Όταν όμως το βιβλιοπωλείο δέχεται επίθεση και αρπάζει φωτιά, η παλιά αγάπη του Γιον για τα βιβλία, αλλά και για το μέρος που μικρός είχε τόσο αγαπήσει, τον σπρώχνουν να αλλάξει γνώμη.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, διεισδύοντας ο Γιον ολοένα και πιο βαθιά στον κόσμο των βιβλίων, του αποκαλύπτονται πράγματα τα οποία πριν λίγες ημέρες δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Ο πόλεμος μεταξύ των πομπών, δηλαδή εκείνων που με την ανάγνωσή τους επηρεάζουν και δημιουργούν εικόνες στο κοινό, και των δεκτών, αυτών που διαμορφώνουν τα συναισθήματα ενός αναγνώστη, έχει ήδη ξεσπάσει…

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σε σύλληψη μυθιστόρημα, που ενέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, ενώ σε δεύτερο επίπεδο η λογοτεχνική υφή του διαθέτει αρκετά αξιοπρόσεκτα σημεία. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε ισορροπημένους ρυθμούς, ώστε να βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοεί και να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, ενώ οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί και πιστοί στους ρόλους τους. Η γλώσσα είναι λιτή και οι διάλογοι είναι μεστοί και προωθούν με ουσιώδη τρόπο την εξέλιξη της υπόθεσης. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι σε ορισμένα σημεία οι λύσεις που παρουσιάζει ο συγγραφέας είναι «εύκολες», γεγονός που δεν μειώνει όμως επ’ ουδενί την αξία του εν λόγω έργου.

Ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα με πρωτίστως αστυνομικά και δευτερευόντως λογοτεχνικά στοιχεία, που θα επηρεάσει όλους ανεξαρτήτως τους αναγνώστες, κάνοντάς τους να αγαπήσουν τα βιβλία ακόμα περισσότερο, αλλά και που παράλληλα αναδεικνύει την πραγματική αξία των βιβλίων.