Το τέλος του καλοκαιριού

Ένα καλοκαιρινό βράδυ του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας, ένα πεντάχρονο αγόρι εξαφανίζεται. Παρά τις προσπάθειες και τις εκτεταμένες έρευνες της οικογένειας και της αστυνομίας, ο μικρός Μπίλι δεν βρίσκεται ποτέ. Η οικογένειά του, αυτοί που έμειναν πίσω, ζει μια τραγωδία και σύντομα καταρρέει.

Λίγο αργότερα, η μητέρα αυτοκτονεί. Η Βέρα, η αδερφή του εξαφανισμένου αγοριού, μεγαλώνοντας, γίνεται θεραπεύτρια, ζει στη Στοκχόλμη, πολύ μακριά από το πατρικό σπίτι, παλεύει να ξεχάσει, να ισορροπήσει το μέσα της και τη ζωή της. Ενώ ο Ματίας, ο αδερφός της, γίνεται αστυνομικός στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Όταν στην ομαδική θεραπεία, της οποίας είναι επικεφαλής, η Βέρα –Βερόνικα πλέον– συναντήσει έναν ξανθό νεαρό, που η ιστορία του μοιάζει πάρα πολύ με αυτή της οικογένειάς της, αναστατώνεται. Η απρόσμενη επιστροφή της στο πατρικό αναταράσσει τις ισορροπίες και ανακατεύει τους πάντες. Ένοχα μυστικά απειλούν να βγουν στο φως και να καταστρέψουν ολόκληρες οικογένειες. Τι συνέβη τελικά εκείνο το καλοκαίρι;

Η ιστορία, αυτή καθαυτή, δεν έχει κάτι το πρωτότυπο. Το στοίχημα είναι με τι τρόπο ο Άντερς ντε λα Μοτ στήνει το σκηνικό και την αφηγείται στο ψυχολογικό θρίλερ «Το τέλος του καλοκαιριού». Όλα δίνονται από την οπτική της Βέρα, εκείνη είναι η κεντρική ηρωίδα, εκείνη ανακινεί την παλιά ιστορία, μπαίνει σε μια περιπέτεια αναζητώντας απαντήσεις. Χωρίς να την πιστεύει κανείς, συναντώντας διαρκώς εμπόδια και αρνήσεις, κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να έχουν αίσιο αποτέλεσμα οι προσπάθειές της.

Αγωνία, σασπένς, με διαρκή «ταξίδια» στον χρόνο, από το παρόν του μυθιστορήματος στο μακρινό καλοκαίρι του 1983 και πάλι πίσω, ένα παζλ συμπληρώνεται κομμάτι κομμάτι. Μέχρι που η ανατροπή φτάνει και εντέλει τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Ωστόσο, «το τέλος του καλοκαιριού» έχει επιτέλους φτάσει. Όλοι πλέον μπορούν να ησυχάσουν.