Σχέδιο: Θανάσης Πέτρου

Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς για «Το Γιούσουρι» που να μην φαίνεται λίγο; Αυτό το graphic novel είναι ένα από τα διαμάντια που ανακάλυψα στο φετινό Comicdom Con Athens 2013 και αποτελεί μια έκδοση που πραγματικά κοσμεί μια βιβλιοθήκη. Μια ευφάνταστη ιδέα, με καταπληκτική απόδοση!

Ο Δημήτρης Βανέλλης και ο Θανάσης Πέτρου «ψαρεύουν» στο πεδίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας και επιλέγουν έξι φανταστικές ιστορίες από κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες, τις οποίες τις αποδίδουν με το ιδιαίτερο ύφος και τη χαρακτηριστική γλώσσα κάθε συγγραφέα σε κόμικ.

Οι έξι φανταστικές ιστορίες που μετατρέπονται σε κόμικς είναι κατά σειρά: «Εις το Φως της Ημέρας» του Κωνσταντίνου Καβάφη, «Το Γιούσουρι» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, «Ο Ονειροπόλος» του Κώστα Καρυωτάκη, «Κλεοπάτρας Θάνατος» του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, «Ο Σκέλεθρας» του Νίκου Νικολαΐδη του Κύπριου και «Υπό την Βασιλικήν Δρυν» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Βανέλλης εξισορροπεί θαυμάσια την αφήγηση και την εξέλιξη της κάθε ιστορίας με τη χρήση του ιδιαίτερου ύφους γλώσσας του κάθε συγγραφέα. Επίσης έχει κρατήσει με πολύ έξυπνο τρόπο τη λογοτεχνική χροιά του πρωτότυπου μετατρέποντάς την εύγλωττα σε σενάριο για graphic novel.

Η συγγραφική προσπάθεια συμπληρώνεται επάξια από την υπέροχη δουλειά του Θανάση Πέτρου στο σχέδιο. Αυτό που λάτρεψα ήταν η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχει πετύχει να μεταφέρει από το ιδιότυπο στυλ κάθε συγγραφέα. Κάθε σελίδα ντύνεται από μια νοσταλγική νότα για τις διαφορετικές εκείνες εποχές, ενώ η ποικιλία των τοποθεσιών, των ενδυμάτων και των ανθρώπων ταξιδεύει των αναγνώστη στα χαρακτηριστικά κάθε ιστορίας. Με διαφορετικές χρωματικές παλέτες αποδίδει τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών με ένταση και ευαισθησία, ενώ παράλληλα πετυχαίνει να αποδώσει και τη διάθεση κάθε ιστορίας με μεγαλύτερη πειστικότητα.

Τέτοιες εκδόσεις φέρνουν μόνο ποιότητα στο χώρο των graphic novel με τη φαντασία τους και την προσεγμένη δουλειά τους και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ολοένα και πιο συχνά αρχίζουμε να βλέπουμε τέτοιες δουλειές από Έλληνες δημιουργούς. Αυτό είναι ένα graphic novel που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.