Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου

Το δέντρο που γελούσε

Σ΄ ένα δάσος μια φορά ζούσε ένα δέντρο αιωνόβιο με ρίζες βαθιές, φυλλωσιές καταπράσινες και μία κουφάλα ωραία στον κορμό του – ό,τι πρέπει για φωλιά. Ένα δέντρο που κάθε φορά που ανάσαινε ήταν σαν να γελούσε. Το δέντρο αυτό ήταν πολύ αγαπητό στα ζώα του δάσους, πολλά από τα οποία το είχαν για σπίτι τους. Είναι ωραίο εξάλλου να ζεις σε ένα δέντρο που γελάει!

Μέχρι που μια μέρα ένας κεραυνός χτύπησε την καρδιά του και την έκαψε. Και το δέντρο σιώπησε. Και τώρα; Ποιος θα το βοηθήσει να θεραπευτεί και με τι τρόπο; Τα ζώα του δάσους ενώνουν τις δυνάμεις τους και, ακολουθώντας τις συμβουλές της γιαγιάς, σοφής χελώνας, στρώνονται στη δουλειά. Θα ξανακουστεί άραγε το γέλιο του;

Ποικιλοτρόπως διδακτικό είναι «Το δέντρο που γελούσε» της Κατερίνας Αναγνώστου. Ένα διδακτικό παραμύθι που μιλάει στα παιδιά για τη συλλογικότητα, τη βοήθεια, την ομαδική δουλειά, την αλληλεγγύη. Και ακόμα για την εμπιστοσύνη στους άλλους, στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Ένα βιβλίο που τους αποκαλύπτει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, αλλά ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Κι ότι ανάλογα με τις ικανότητές του μπορεί να συνεισφέρει, να προσθέσει το λιθαράκι του στον κόσμο βοηθώντας στην ανάπτυξη και την ορθή λειτουργία της κοινωνίας.

Και ακόμα, ένα αλληγορικό παραμύθι όσον αφορά τις πυρκαγιές. Αν δεν φροντίσουμε και δεν προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι το σπίτι μας, το περιβάλλον, τη Γη, τότε ποιος;

Με εκπληκτική εικονογράφηση (Πωλίνα Παπανικολάου), επιπλέον, που αναπαριστά πιστά την ιστορία. Πλούσια, ευρηματική, ζωντανή. Κάθε εικόνα αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο όσα λέγονται στην κάθε σελίδα του. Αφηγείται από μόνη της μια ιστορία και ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες. Είναι λες και τα παιδιά μπορούν να πιάσουν με τα χεράκια τους τις εικόνες. Επιπρόσθετα, κάθε εικόνα μπορεί να λειτουργήσει και σαν αφορμή για παιχνίδι – ακόμα και για μικρότερα παιδιά. Μια και κατά την ανάγνωση τα μικρά μπορούν να εντοπίσουν στις εικόνες τα διάφορα ζωάκια, και όχι μόνο, του παραμυθιού. Ή και να σκαρφιστούν δικές τους ιστορίες.