Από τη συγγραφέα του παγκόσμιου μπεστ σέλλερ «Eat Pray Love», ένα γοητευτικό ως προς την πλοκή του μυθιστόρημα (και χορταστικό σε αριθμό σελίδων), που τοποθετείται στον κόσμο του θεάτρου στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’40, με ηρωίδα μια νέα γυναίκα που αναζητά τη δική της ταυτότητα και τη δική της φωνή, αντί να ακολουθήσει τη συμβατική και προδιαγεγραμμένη από την κοινωνική της θέση πορεία ζωής.

Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση προς τα πίσω, από το παρόν δηλ. προς το παρελθόν, διαβάζουμε την ιστορία της ηρωίδας ενώ εκείνη πλέον είναι μια κυρία μεγάλης ηλικίας, ως ένα είδος εξομολόγησης προς μια νεαρότερη γυναίκα: Η ατίθαση και μάλλον αδιάφορη για τα πάντα 19χρονη Βίβιαν, αφού αποβάλλεται από ένα ευυπόληπτο κολέγιο για κορίτσια, στέλνεται από τους γονείς της στη θεία της στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια ενός παλιού θεάτρου που έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες, στο Μανχάταν. Η ηρωίδα θα ερωτευτεί τη Νέα Υόρκη και την μποέμ ζωή των καλλιτεχνών, ενώ με το ταλέντο της στη ραπτική θα γίνει η ενδυματολόγος των μάλλον παρακμιακών παραστάσεων για το λαϊκό κοινό της περιοχής, που ανεβαίνουν στο θέατρο της θείας της.

Ένας κόσμος από γυαλιστερά κοστούμια και δυνατά φώτα, με τρελή νυχτερινή ζωή και εφήμερες ερωτικές περιπέτειες, ανοίγεται μπροστά της και εκείνη βυθίζεται σε αυτόν γοητευμένη και χωρίς δεύτερη σκέψη για τις συνέπειες των πράξεών της. Το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ο αληθινός έρωτας που επιτέλους θα γνωρίσει, θα την προσγειώσουν στην πραγματικότητα, αλλά είναι ήδη αργά: η επιπολαιότητά της θα την εμπλέξει σε ένα κοινωνικό σκάνδαλο, από το οποίο όλοι στο περιβάλλον της, και η ίδια, θα βγουν με σοβαρές απώλειες. Και έπειτα θα προσπαθήσει, αφού πρώτα χάσει τα πάντα, να χτίσει μια καινούργια ζωή: Μια δική της ζωή ως ανεξάρτητη γυναίκα. Γιατί «κάποια στιγμή στη ζωή της η γυναίκα κουράζεται να νιώθει συνεχώς ντροπιασμένη. Έπειτα από αυτό είναι ελεύθερη να γίνει αυτό που πραγματικά είναι».

Η δυνατή πένα της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ μας παραδίδει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με μια ρέουσα αφήγηση που διασχίζει τις δεκαετίες και τις εποχές, εντυπωσιακούς και ολοζώντανους χαρακτήρες, ανθρώπινα συναισθήματα και συγκίνηση, ανθρώπινα δράματα και αλήθειες. Πραγματικά αλλιώς νομίζεις ότι θα εξελιχθεί η ιστορία στην αρχή του βιβλίου: από τα προβλήματα ενός επιπόλαιου πλουσιοκόριτσου με τα οποία ξεκινά, τελικά η συγγραφέας σε οδηγεί σε εντελώς διαφορετικά ψυχολογικά μονοπάτια που σχετίζονται με τη γυναίκεια ταυτότητα και αυτογνωσία, αλλά και σε σημαντικά μαθήματα ζωής. Ο ακομπλεξάριστος τρόπος δε με τον οποίο αποδίδει τα ζητήματα της γυναικείας σεξουαλικότητας, είναι από τα πολύ δυνατά ατού του βιβλίου.

Στα υπέρ και το ολοζώντανο, πληθωρικό, εντυπωσιακό από κάθε άποψη, πορτρέτο της Νέας Υόρκης, που κυριαρχεί στην αφήγηση περισσότερο και από τη βασική ηρωίδα. Και ο μεγαλύτερος έρωτας της Βίβιαν είναι αυτή η πόλη όπου έζησε τα πάντα, τα έχασε όλα, και τα ξανακέρδισε από την αρχή.