Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

Aπό έναν καινούργιο μικρό εκδοτικό οίκο μας έρχεται μια πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη ιστορία χωρίς Άι Βασίληδες, δώρα, νιφάδες και κάλαντα. Μια ιστορία για την αγάπη, το σπίτι, την οικογένεια, το δεσμό του παιδιού με το γονιό, την οικογενειακή εστία και τη θαλπωρή. Συνδετικό υλικό είναι η μουσική, ο γλυκός ήχος ενός ακορντεόν.

Είναι μια παγωμένη παραμονή Χριστουγέννων και όλη η Αθήνα φωτίζεται από μια ιδιαίτερη λάμψη. Χιλιάδες Αθηναίοι αψηφούν το κρύο και ετοιμάζονται να πάνε στην καθιερωμένη συναυλία των Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μουσικής. Εδώ βέβαια η ιστορία παραπέμπει μάλλον σε Βιέννη και στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία, όπου τα εισιτήρια εξαντλούνται μήνες πριν, παρά στις συνήθειες του αθηναϊκού κοινού που προτιμά άλλου τύπου γλέντια, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε, με πολλή αισιοδοξία, ότι ένας φωτισμένος υπουργός έχει προβεί σε μια γενναία αναβάθμιση της μουσικής και της καλλιτεχνικής παιδείας στα σχολεία και όλα τα κινητά ηχούν σε ring tones από το ρεπερτόριο των μεγάλων μουσουργών. Τα αυτοκίνητα διασχίζουν την πόλη δονούμενα από μουσική με κλασικές κιθάρες, πιάνο, φυσαρμόνικες και ακορντεόν. Η συγγραφέας, μουσικός η ίδια που διδάσκει σε σχολείο και εγγονή του Μιχάλη Σουγιούλ, ονειρεύεται (και κατορθώνει να μας πείσει για την αλήθεια του ονείρου της) μια αθηναϊκή κοινωνία με μουσική παιδεία που αντιστοιχεί και σε μια εσωτερική ευγένεια. Η μπαγκέτα ενός εμπνευσμένου διευθυντή ορχήστρας έχει κάνει το θαύμα της και ενορχηστρώνει την πόλη στην αρμονία της μουσικής του.

Σε μια τέτοια πόλη λοιπόν η ανυπομονησία για τη μεγάλη συναυλία ενός διάσημου ακορντεονίστα από την Αργεντινή κορυφώνεται. Αναβρασμός στους δρόμους, στα παρασκήνια, όλοι επιταχύνουν το βήμα τους, προετοιμάζονται. Αντίθετα, ο μεγάλος μουσικός βρίσκεται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και για μια στιγμή ησυχάζει και αναπολεί την προσωπική του ιστορία, τους γονείς, την πατρίδα, την αρχή της μουσικής του καριέρας. Η ώρα περνά, πρέπει να ετοιμαστεί. Πού είναι όμως το ακορντεόν; Πού το άφησε; Τέτοια αφηρημάδα; Το βρίσκει στα χέρια ενός παιδιού που το έκλεψε και αρνείται να το επιστρέψει. Oι «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον Ντε Σολέγιο και στο παιδί δεν είναι εύκολες. Η έκβασή τους αμφίρροπη και αμφίβολη. Το κοινό στο μεταξύ έχει γεμίσει την αίθουσα και περιμένει. Μια τρυφερή ιστορία για την ουσία και όχι το περιτύλιγμα των Χριστουγέννων. Για τη μουσική και τη δύναμή της να συγκινεί και να ανακαλεί δυνατά συναισθήματα. Η εικονογράφηση αποδίδει τα τρυφερά και νοσταλγικά συναισθήματα των ηρώων.

Η Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ είναι μουσικός, με ειδίκευση στην Μουσική Αγωγή (Harvard University, Graduate School of Education). Εργάζεται ως καθηγήτρια Μουσικής στο Κολέγιο Αθηνών. Δημιούργησε και δίδαξε στο Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά και στο Τμήμα Μουσικοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας”. Στη συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται η συμμετοχή στη συγγραφική ομάδα των βιβλίων της Μουσικής Αγωγής για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού, καθώς και η συγγραφή βιβλίων με θέμα τη Μουσική Εκπαίδευση. Έργα παιδικής λογοτεχνίας και βιβλίου γνώσης είναι τα «Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας», «Τσέπες γεμάτες λέξεις», «Με ένα χάρτινο φεγγάρι ταξιδεύω» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η νέα καλλιτέχνις και κομίστας Κατερίνα Χαδουλού έχει ήδη στο ενεργητικό της εκθέσεις, κόμικς και εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων, όπως το «Μια μπάλα ζωγραφιά», «Τα μαγικά Χριστούγεννα της Δέσποινας» και «Ένα σκυλί για μια ζωή» από τις εκδόσεις Πατάκη. Το 2006 απέσπασε το 2ο βραβείο στον 6ο Διαγωνισμό Νέων Καλλιτεχνών Κόμικς της Ελευθεροτυπίας.