Πώς να κρυφτείς απ’ τη γιαγιά

Η Λώρη Κέζα γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1969. Αποφοίτησε από το λύκειο της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1988 εργάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από το 1989 έως το 1993 απασχολήθηκε στο Mega Channel ως βοηθός παραγωγής στις ειδήσεις. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα «Το Βήμα», αρχικά ως συντάκτης στον τομέα του βιβλίου και από το 2009 ως αρθρογράφος με την καθημερινή στήλη «Κοινή λογική». Εκδίδει και διευθύνει τη λογοτεχνική επιθεώρηση «να ένα μήλο» και έχει διοργανώσει τέσσερις συναντήσεις εργασίας για νέους συγγραφείς. Εργάστηκε στη ΝΕΤ ως αρχισυντάκτρια στην εκπομπή για το βιβλίο «Για μια θέση στο ράφι». Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας. Στο ελεύθερο χρόνο της γράφει μικρές ιστορίες για μικρά παιδιά.

Οι γονείς της Βιργινίας και της Καρολίνας πρέπει να φύγουν ταξίδι για ένα δεκαήμερο για κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: ποιος θα προσέχει τα κορίτσια τους; Οι λύσεις σβήνονται η μία μετά την άλλη, καταλήγοντας στη μία και μοναδική λύση, που τόσο προσπαθούσαν να αποφύγουν: τη γιαγιά. Όσο και αν δεν το επιθυμούν, καθ’ ότι πρόκειται για μια αντισυμβατική γιαγιά, τελικά πηγαίνουν τα κορίτσια στο αγρόκτημά της στα Βίλια.

Η γιαγιά, που έχει αλωνίσει την Ευρώπη με το μηχανάκι της κι έχει ζήσει τα γεγονότα του Μάη του ’68, υποδέχεται τις εγγονές της ένθερμα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα η Βιργινία και η Καρολίνα ακούν ότι η γιαγιά μαθαίνει αραβικά, ένα πρώτο στίγμα της αντισυμβατικής της συμπεριφοράς. Και τα περιστατικά που θα ακολουθήσουν για τις επόμενες δέκα ημέρες, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη τους, ως κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό.

Η Λώρη Κέζα καταπιάνεται μ’ ένα αγαπημένο θέμα της ελληνικής οικογένειας, τη γιαγιά. Και μολονότι η γιαγιά-πρωταγωνίστρια του βιβλίου της διαφέρει από το σύνηθες, ωστόσο καταφέρνει να είναι εξίσου αγαπητή, όχι μόνο ως παρουσία αλλά και ως η πεμπτουσία της ζωής που ποτέ δεν σταματά. Η συγγραφέας με πλούσιο λεξιλόγιο, υπέροχη και ανατρεπτική πλοκή, αγκιστρώνει ακόμα και τους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες με την ιστορία που αφηγείται. Με ευφυείς και χιουμοριστικούς διαλόγους, αλλά και με άρτια απεικόνιση της ζωής υπό το πρίσμα των παιδιών, η Κέζα καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιστορία πλούσια σε νοήματα, χιούμορ και διασκέδαση.

Ένα εξαίρετο βιβλίο για παιδιά, για τη ζωή που μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρισκόμαστε, για την αγάπη που ποτέ δεν στερεύει, για την παιδικότητα που δεν πρέπει να θάβουμε.