Ο Χρόνος είναι Τόπος

Μετά το αριστουργηματικό «Τελευταίο αίνιγμα» με το οποίο έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο, η Αμερικανίδα συγγραφέας Marisha Pessl επιστρέφει με ένα μεταφυσικό και ψυχολογικό θρίλερ, που περιέχει επίσης στην πλοκή του ένα αστυνομικό μυστήριο (ένα κλασικό whodunit) αλλά και μία ιστορία φαντασίας με το επίσης κλασικό ως θέμα ταξίδι στον χρόνο. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά η συγγραφέας καταφέρνει να ισορροπήσει επαρκώς όλα τα στοιχεία της πλοκής και να δημιουργήσει εν τέλει μία γοητευτική και αγωνιώδη ιστορία, γεμάτη ανατροπές (από την οποία κάνει ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό πέρασμα και το νησί της Αμοργού).

Μια παρέα κολλητών σε ένα ιδιωτικό συντηρητικό σχολείο διαλύεται μετά την αποφοίτηση, διότι τους στοιχειώνει ψυχολογικά ο ανεξιχνίαστος θάνατος του έκτου μέλους της, ενός ταλαντούχου μουσικού και στιχουργού. Έναν χρόνο μετά, η κοπέλα του και βασική ηρωίδα, η Μπέατρις, που έχει μόλις συνέλθει από το σοκ και την κατάθλιψη, λαμβάνει μία πρόσκληση για να ξαναμαζευτεί η παρέα στην παραθαλάσσια έπαυλη όπου πέρασαν όλοι μαζί πολλά Σαββατοκύριακα στο παρελθόν. Αποφασίζει να πάει, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να εκμαιεύσει πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα που πέθανε ο αγαπημένος της. Όμως αντί για απαντήσεις, θα βρεθεί παγιδευμένη σε μια ατέρμονη χρονική λούπα, σε μια αλυσίδα παράδοξων γεγονότων και καταστάσεων που επαναλαμβάνονται σε ένα αέναο Τώρα. Ένας μυστηριώδης άντρας κάνει την εμφάνισή του για να τους θέσει μπροστά σε μία αδιανόητη απόφαση, μια απόφαση ζωής και θανάτου…

Όπως και στο «Τελευταίο αίνιγμα», η ιστορία που αφηγείται η Marisha Pessl είναι πολυεπίπεδη και με πολλές ερμηνείες, αλλά και «μυστήρια μέσα στα μυστήρια», ενώ οι χαρακτήρες είναι αληθινά μοναδικοί, χαρισματικοί και καταραμένοι ταυτόχρονα. Το αστυνομικό κομμάτι της είναι το πιο δυνατό κατά την εκτίμησή μου, η θεματική του ταξιδιού στον χρόνο πολύ καλά δουλεμένη ως εύρημα ενώ λειτουργεί μέσα στην πλοκή εξαιρετικά, δημιουργώντας επίσης εντυπωσιακές σκηνές, αλλά το μεταφυσικό στοιχείο είναι αρκετά αδύναμο ως σύλληψη και εκτέλεση μέσα στην ιστορία, «θολώνοντας» κάπως το τελικό αποτέλεσμα (ή για να είμαι δίκαιη, αυτή είναι η δική μου εντύπωση, έχοντας στο μυαλό μου το αριστοτέχνημα του ντεμπούτου της). Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα ενώ η συγγραφέας είναι ανερχόμενη δύναμη με εντυπωσιακές συγγραφικές ικανότητες, την οποία πρέπει να βάλετε στη λίστα σας.