Το τέλος του ταξιδιού

Ο Τομ Ρομπ Σμιθ μας γνώρισε τον πρωταγωνιστή του, Λέο Ντεμίντοφ, στο «Παιδί 44» (το οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο αλλά η ταινία αδίκησε πολύ το βιβλίο). Ακολούθησε λίγο αργότερα ο «Μυστικός λόγος» και τώρα, με τον «Πράκτορα 6», έρχεται το κλείσιμο της τριλογίας με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Βρισκόμαστε στα 1965 και ο Λέο δεν εργάζεται πια στη μυστική αστυνομία της χώρας του. Ζει μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα του, τη Ραΐσα, και τις δυο υιοθετημένες κόρες τους. Το ένστικτό του εξακολουθεί να τον προειδοποιεί όταν συμβαίνει κάτι ύποπτο, έτσι, όταν η γυναίκα του και οι κόρες του αναχωρούν για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχουν σε μια Περιοδεία Ειρήνης, αισθάνεται ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Στη Νέα Υόρκη η Ραΐσα και τα κορίτσια βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνωμοσίας για τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού τραγουδιστή, γνωστού για τα φιλικά του αισθήματα προς τη Σοβιετική Ένωση. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Ραΐσα δολοφονείται. Πίσω στη Σοβιετική Ένωση ο Λέο προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από τη συνωμοσία. Δυστυχώς δεν έχει πολλά περιθώρια και ξαφνικά στέλνεται ως σύμβουλος στο Αφγανιστάν από όπου, κάποια χρόνια αργότερα, θα αυτομολήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ξαναπιάσει το νήμα της ιστορίας από την αρχή ώστε να μπορέσει να τιμωρήσει τον δολοφόνο της γυναίκας του.

Ο «Πράκτορας 6» διαφέρει σε αρκετά σημεία από τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματα του Σμιθ. Αρχικά, ο συγγραφέας δεν περιορίζει πια τη δράση στη Σοβιετική Ένωση αλλά τη μεταφέρει τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο κατεχόμενο από τους Σοβιετικούς Αφγανιστάν. Η αναζήτηση του Λέο διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία τα περνάει κάνοντας χρήση οπίου ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τον πόνο του. Η αποφασιστικότητά του όμως και τα παράξενα παιχνίδια της τύχης τον οδηγούν εκεί που επιθυμεί, εκεί που βρίσκονται οι απαντήσεις για τους ενόχους. Φυσικά, το μυθιστόρημα διαθέτει και ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν εντοπιστεί στα προηγούμενα μυθιστορήματα, όπως τις εναλλαγές στην οπτική γωνία, την εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση του ήρωα και τις απρόσμενες ανατροπές που καθορίζουν τη διαδρομή του.

Αν και δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσο τα προηγούμενα δύο μυθιστορήματα του Σμιθ, ο «Πράκτορας 6» είναι μια καλογραμμένη περιπέτεια και διαθέτει έναν κεντρικό χαρακτήρα αποφασισμένο να ανακαλύψει την αλήθεια όσο καιρό κι αν χρειαστεί να περιμένει και όσα κι αν χρειαστεί να θυσιάσει.