Ποδοσφαιρικές στιγμές που έγραψαν ιστορία

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία το 1979, δουλεύοντας στην «Απογευματινή». Έκτοτε εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες (Βήμα, Sportime κ.ά.), ενώ από το 1990 εργάζεται για το MEGA. Το 1994 δημιούργησε το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, πρώτη σχολή εξειδικευμένης αθλητικής δημοσιογραφίας. Το 1998 αναδείχτηκε νικητής του διαγωνισμού ποδοσφαιρικών γνώσεων ανάμεσα σε 1.000 και πλέον ξένους συναδέλφους του στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Από το 1999 έχει κερδίσει 10 φορές τον τίτλο του «Αγαπημένου Σπορτκάστερ» των Βραβείων που διοργανώνει το περιοδικό TV Έθνος.

Όπως γίνεται κατανοητό από τον υπότιτλο του βιβλίου (και του εν λόγω κειμένου), πρόκειται για μια συλλογή κειμένων που αφορά γεγονότα, τα οποία έμειναν ανεξίτηλα στη σύγχρονη αθλητική ιστορία. Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν από πού ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η διαμάχη μεταξύ Σέλτικ και Ρέιντζερς; Με ποιο τρόπο το ποδόσφαιρο έπαιξε καταλυτικό ρόλο, όταν χώρες βρίσκονταν σε πόλεμο; Ποια είναι η συμβολή του σε περιστατικά που σημάδεψαν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο πολιτισμό; Κάτω από ποιες συνθήκες, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές, αγωνίζονταν οι παίκτες μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα; Και τελικά πώς το «Παιχνίδι χωρίς όρια» καταφέρνει να μαγέψει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;

Η συλλογή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου είναι μια εξαιρετική προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορία μέσα από το παιχνίδι. Όχι μόνο τα αθλητικά δρώμενα, αλλά και η ανθρώπινη πορεία σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Το ύφος του συγγραφέα είναι απλό και λιτό, ενώ δίνει την εντύπωση ότι τον ακούς να σου αφηγείται τις συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές στιγμές, στιγμές που πολλοί έχουν ακούσει περιληπτικά, αλλά λίγοι γνωρίζουν την πραγματική τους εκδοχή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο εμπλουτίζεται και από κείμενα ξένων συναδέλφων του συγγραφέα, γεγονός που δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα. Τέλος, ιδιαίτερη χρησιμότητα έχει και το ευρετήριο, όπου ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει κάθε λέξη, η οποία αναφέρεται στο κείμενο.

Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, όπου ο αναγνώστης θα απολαύσει το «παιχνίδι» στις σελίδες του και θα περιπλανηθεί ανά τον κόσμο και μέσα στο χρόνο, για να αντικρίσει μερικά από τα σπουδαιότερα αθλητικά και ιστορικά γεγονότα, ενώ θα συναρπάσει ακόμα και το κοινό που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο.