Η «Νυχτερινή Εισβολή» είναι το όγδοο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με τις περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χόλμς. Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη δημοφιλία, βρίσκοντας καλή απήχηση και στη χώρα μας.

Σε αυτή την ιστορία, ο δεκατετράχρονος Χόλμς αφήνει για λίγο τις σπουδές του στην Οξφόρδη –όπου βρίσκεται ως μαθητής του Τσαρλς Ντόντγκσον, πιο γνωστού ως Λούις Κάρολ, συγγραφέα της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων»– και μαζί με τον αδερφό του Μάικροφτ επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι για την κηδεία της μητέρας τους. Μαζί με τον Χόλμς είναι φυσικά και ο Μάτι, ο έμπιστος φίλος και σταθερός του σύντροφος στις περιπέτειες, ωστόσο η επιστροφή στην έπαυλη των Χόλμς γίνεται έπειτα από αρκετά χρόνια και το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο από την απώλεια. Στην παλιά έπαυλη ο Χολμς συναντά ξανά την αδερφή του Έμμα, η οποία τον πληροφορεί σχετικά με ένα παράξενο γεγονός: τα τελευταία βράδια έχει εντοπίσει κάποιες σκοτεινές φιγούρες, κάποιους «ανθρώπους χωρίς πρόσωπο», να περιτριγυρίζουν το σπίτι. Το ίδιο εκείνο βράδυ ο Σέρλοκ θα αποκαλύψει τους περίεργους διαρρήκτες αλλά δεν θα γίνει το ίδιο και με εκείνο που με τόσο ζήλο φαίνεται να αναζητούν…

Τελικά, τα στοιχεία και οι σταδιακές αποκαλύψεις οδηγούν αυτή τη φορά τον Σέρλοκ στην Αίγυπτο, στα έργα που γίνονται εκεί για τη διώρυγα του Σουέζ, ένα έργο που έχουν αναλάβει οι Γάλλοι και που οι Βρετανοί προσπαθούν να σαμποτάρουν. Αυτή τη φορά ο Σέρλοκ και ο αδερφός του Μάικροφτ, υπάλληλος της βρετανικής κυβέρνησης στο υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, με διαφορετική ατζέντα ο καθένας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν να κάνουν μόνο με μια υπόθεση διεθνούς κατασκοπίας αλλά και με την ασφάλεια κοντινών τους προσώπων.

Η «Νυχτερινή Εισβολή» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, μάλιστα από άποψη πλοκής και ροής της αφήγησης είναι ίσως και το πιο ώριμο της σειράς. Ο Άντριου Λέιν στήνει κάθε φορά ένα ρεαλιστικό, πειστικό σκηνικό, στο οποίο εντάσσει με ενδιαφέροντα τρόπο τους ήρωές του, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πώς να καλλιεργεί την αίσθηση του μυστηρίου και του σασπένς, προκαλώντας τον αναγνώστη να αναζητήσει τη συνέχεια της ιστορίας. Εκτός από τους περίεργους γρίφους και την αναζήτηση της αλήθειας, παρακολουθούμε ταυτόχρονα τη σταδιακή ανάπτυξη και ωρίμανση ενός χαρακτήρα, του έφηβου Σέρλοκ Χολμς, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ λογικής και ευαισθησίας, ανάμεσα στο καλοακονισμένο του μυαλό και στις ηθικές αποφάσεις που καλείται να λάβει για τους φίλους και τους συνανθρώπους του. Και όλα αυτά στον κόσμο του 19ου αιώνα, όπου οι μετακινήσεις γίνονται ακόμη με κάρα και τρένα, η ταχυδρομική αλληλογραφία είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας, και οι γνώσεις στην ξιφασκία και το ατομικό θάρρος μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά.

Ο Άντριου Λέιν αφήνει να εννοηθεί πως με αυτό το βιβλίο οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς ολοκληρώνονται, ο αρχικός του στόχος για τη σειρά έφτασε στο τέλος του, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε… ο αγαπημένος ήρωας μπορεί να ξαναεπιστρέψει. Αλλά μερικές φορές ακόμη και το τέλος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς μια καινούρια –αναγνωστική– γνωριμία.