Μια ιστορία μυστικών

Πόσο μπορεί να στοιχειώσει τη ζωή κάποιου ένα μυστικό; Μήπως η αποκάλυψή του μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή αντί για την κάθαρση; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που μπορεί να απασχολήσουν τον αναγνώστη του τελευταίου μυθιστορήματος του Αμερικανού Harlan Coben με τον τίτλο «Ο ξένος».

Ποιος είναι όμως ο Ξένος; Πρόκειται για ένα νεαρό άντρα που εμφανίζεται από το πουθενά, πλησιάζει τους ανθρώπους σε χώρους ανοιχτούς, δημόσιους (πάρκινγκ, μπαρ) και τους μιλάει με ένα ύφος γαλήνιο, ήρεμο, που γεννά εμπιστοσύνη. Οι πληροφορίες που μεταφέρει είναι πάντα ακριβείς. Ο Άνταμ θα γίνει ένας από τους αποδέκτες αυτών των πληροφοριών: ο Ξένος τον πλησιάζει και του αποκαλύπτει ένα μυστικό που θα γκρεμίσει την εικόνα που είχε για τη γυναίκα του. Όταν την αντιμετωπίζει και της ζητά την αλήθεια, αυτή του ζητά λίγο χρόνο και εξαφανίζεται. Τότε, ολόκληρος ο κόσμος του Άνταμ αρχίζει να διαλύεται σιγά σιγά. Η εικόνα της τέλειας οικογένειας αρχίζει να ξεθωριάζει και ο Άνταμ προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πώς μπορεί να συνέβη αυτό. Δεν μένει όμως με σταυρωμένα χέρια· αρχίζει να ψάχνει, να ρωτάει και να ενοχλεί έως ότου καταφέρει να εντοπίσει κάποιο στοιχείο που θα τον οδηγήσει είτε στη γυναίκα του, είτε στον Ξένο που ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή του.

«Ο ξένος» είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο με καθημερινό, ζωντανό λόγο και η υπόθεσή του αναπτύσσεται με γρήγορους, κινηματογραφικούς ρυθμούς. Δίπλα στον απορία του ποιος είναι ο Ξένος και τι πραγματικά επιδιώκει σκαλίζοντας τα μυστικά αγνώστων ανθρώπων, έρχεται να προστεθεί και ο προβληματισμός σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι τελικά κάποιος κατά τις συναλλαγές του στο διαδίκτυο, πόση ανωνυμία υπάρχει (ή δεν υπάρχει) τελικά στον ψηφιακό κόσμο και πόση δύναμη παρέχει το διαδίκτυο σε όσους επιζητούν το γρήγορο κέρδος. Τα σύντομα κεφάλαια, οι γρήγορες εναλλαγές των δεδομένων και οι απρόοπτες καταστάσεις που προκύπτουν κατά την αναζήτηση του Άνταμ δεν επιτρέπουν στον αναγνώστη να αφήσει το βιβλίο προτού φτάσει μέχρι την τελική λύση, την οποία σίγουρα δεν περιμένει.