Ελεύθερη!

Η Κimberly Brubaker Bradley γεννήθηκε το 1967 στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Το 1989 έλαβε το πτυχίο της στη χημεία από το Smith College της Μασαχουσέτης. Μια συμφοιτήτριά της την έπεισε να παρακολουθήσει ένα μάθημα παιδικής λογοτεχνίας, το οποίο την ενθουσίασε. Η καθηγήτριά της την ενθάρρυνε να συνεχίσει να γράφει και τη βοήθησε να μάθει περισσότερα για την παιδική λογοτεχνία.

Της αρέσει να ταξιδεύει και να μαθαίνει την ιστορία των τόπων που επισκέπτεται. Ζει με τον άντρα της και τα παιδιά τους σε ένα αγρόκτημα με άλογα, πόνι, πρόβατα, σκύλους και πολλές γάτες. Απολαμβάνει το γράψιμο και γενικά τη ζωή.

Στο «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου», το δέκατο έκτο βιβλίο της, η δεκάχρονη Έιντα ζει αποκομμένη από τον έξω κόσμο σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λονδίνο μαζί με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδερφό της, Τζέιμι. Αιτία της απομόνωσής της είναι η εκ γενετής δυσπλασία στο ένα της πόδι, η οποία προκαλεί ντροπή στη σκληρή μητέρα της.

Ενόψει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που παραμονεύει, η Έιντα με τον Τζέιμι, όπως και πολλά άλλα παιδιά, απομακρύνονται από την πόλη και στέλνονται σε ανάδοχες οικογένειες στη βρετανική επαρχία, όπου τη φροντίδα των δύο παιδιών αναλαμβάνει, παρά την αρχική απροθυμία της, μια γυναίκα, η Σούζαν.

Στο νέο τους σπίτι, τα δύο παιδιά, και ιδιαίτερα η Έιντα, έχοντας ξεφύγει από τη φυλακή της μέσα στο διαμέρισμα, βιώνουν μια πρωτόγνωρη ελευθερία και μια νέα ζωή ξεκινά. Μια ζωή που τους φέρνει σε επαφή με πλήθος νέων εμπειριών και νέων πραγμάτων που ούτε το όνομά τους καλά καλά δε γνωρίζουν. Ενώ η  Έιντα μαθαίνει το αυτονόητο: ότι έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Δικαιώματα που μέχρι τότε θεωρούσε ότι δεν είχε δικαίωμα να κατέχει. Παρά την επιφυλακτικότητα και τον φόβο που έχουν για τα καλά ριζώσει μέσα της, σταδιακά και με πολλή προσπάθεια από όλες τις πλευρές, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η αγάπη, η αυτοπεποίθηση, η ανεξαρτησία μπαίνουν στη ζωή της, ενώ μαθαίνει να περπατάει, να γράφει, να διαβάζει, να ράβει, να κάνει ιππασία, να αγωνίζεται για τα θέλω της. Να γίνει ένα ανεξάρτητο, τολμηρό και γενναίο κορίτσι.

Παράλληλα, τα δύο αδέρφια και η Σούζαν δένονται σαν πραγματική οικογένεια. Άραγε ο δεσμός τους θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρός, ώστε να τους κρατήσει ενωμένους παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

Πολυεπίπεδο μυθιστόρημα το «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 χρονών και πάνω και περνάει με έμμεσο τρόπο πολλά μηνύματα, χωρίς διδακτισμούς, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν περισσότερα πράγματα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκειά του.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Στέλλας Κάσδαγλη.