Η φαντασία του παραμυθιού

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς με τίτλο “Game of Thrones”, ο George R. R. Martin έχει γίνει ένας από τους πιο εμπορικούς συγγραφείς. Με αναρίθμητα βραβεία και εκατομμύρια οπαδούς –κυρίως λόγω της σειράς– ξαναέρχονται στην επιφάνεια και τα υπόλοιπα έργα του. Και φυσικά, η λογοτεχνία του φανταστικού κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο αναγνωστικό κοινό. «Ο δράκος του πάγου» είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους. Βέβαια διαβάζεται ευχάριστα και από αναγνώστες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Αντάρα είναι ένα κορίτσι που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου παγετού. Της αρέσει το κρύο, παίζει με τον πάγο, λατρεύει τον χειμώνα. Κάθε χρόνο που πλησιάζουν τα γενέθλιά της και ο χειμώνας κάνει την εμφάνισή του, η Αντάρα τρέχει στο δάσος και παίζει με τα πλάσματα που αγαπούν κι εκείνα το κρύο. Όταν όμως γυρίζει σπίτι, σαν ο πάγος να την έχει κυριεύσει, μένει ανέκφραστη στις στιγμές που περνά με την οικογένειά της. Προτιμά να βρίσκεται μόνη της, στο κρύο, αφήνοντας ελεύθερο τον εαυτό της να παίζει και να χαίρεται το κρύο.

Ώσπου κάποιον χειμώνα ο μεγάλος δράκος του πάγου πετάει από πάνω της. Κάθε χρόνο, όταν ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του, ο δράκος του πάγου την επισκέπτεται όταν βρίσκεται μόνη της. Και η Αντάρα περιμένει μόνο εκείνη τη στιγμή που θα τον ξαναδεί. Και η σχέση τους χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο στενή.

Όμως οι εχθροί του βασιλείου πλησιάζουν με τους δικούς τους δράκους, που αφήνουν μόνο στάχτες στο πέρασμά τους. Ο στρατός του βασιλιά οπισθοχωρεί και πλέον οι εχθροί βρίσκονται κοντά στη γη όπου ζει η Αντάρα και η οικογένειά της. Και τότε η μικρή Αντάρα καταλαβαίνει ότι ο δράκος του πάγου είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να σωθούν.

Ένα εξαιρετικό παραμύθι, με στοιχεία του φανταστικού και με τη μοναδική πινελιά του Μάρτιν. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με ατμόσφαιρα που νομίζεις ότι μπορείς να αισθανθείς τον κρύο αέρα να σε διαπερνά και με τα εξαιρετικά σκίτσα του Luis Royo.