Σχέδιο: Glenn Fabry

Βασισμένο σε μια ιστορία του θρύλου Neil Gaiman, μας έρχεται αυτή η καλοδουλεμένη εκδοχή του Neverwhere. Ο Neil Gaiman δημιουργεί για άλλη μια φορά, έναν μαγικό κόσμο μέσα στον δικό μας κόσμο, όπως συνηθίζει, και ο Mike Corey το κάνει σενάριο. Το αποτέλεσμα το αφήνω στην δική σας κρίση. Εγώ το λάτρεψα.

Το Neverwhere αφηγείται την ιστορία του Richard Mayhew, ενός νεαρού σκωτσέζου που ζει στο Λονδίνο, και αργοπεθαίνει σε μια ζωή ρουτίνας και καταπίεσης. Εγκλωβισμένος σε μια σχέση που δεν τον καλύπτει, σε μια δουλειά γραφείου που την μισεί κατά βάθος και με φίλους που δεν κάνει και τόσο παρέα, θα βρει την μεγάλη του ευκαιρία να ξεφύγει από όλα αυτά όταν θα βρεθεί στον δρόμο του ένα πληγωμένο κορίτσι που θα αποφασίσει να βοηθήσει.

Ένα ταξίδι στο υπόγειο Λονδίνο, με φανταστικά πλάσματα, κοινωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο κόσμους και μια παλιά συνομωσία, θα βάλουν σε κίνηση τα πράγματα. Ο Richard Mayhew πρέπει να πασχίσει για να πάρει πίσω την ζωή του. Ποια είναι στ’αλήθεια η ιστορία της κοπέλας;

Ο συγγραφέας έχει σκιαγραφήσει πειστικότατους χαρακτήρες, με στυλ, φινέτσα και χαρακτηριστικοί στο είδος του, και κινείται μα μαεστρία ανάμεσα στην φαντασία και το πραγματικό. Με χιούμορ και το δυνατό του ατού, το στήσιμο πειστικών φανταστικών κόσμων, εισάγει τον αναγνώστη σε μια κατάσταση που δεν έχει άλλη επιλογή από το να την αποδεχτεί. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα που δεν αποχωρίζεται ποτέ ο συγγραφέας περιβάλλει τα πάντα και δίνει ενδιαφέρον στην πλοκή, και αφορά και τον πρωταγωνιστή αλλά και τον πολιτισμό στον οποίο ζει.

Ο πρωταγωνιστής χαμένος σε μια ζωή που δεν ζει, θα βρει μια ευκαιρία σε έναν μαγικό κόσμο. Μια ευκαιρία γεμάτη κινδύνους και αβέβαια βήματα που μπορούν να του κοστίσουν την ζωή. Μόνος του οδηγός η επιθυμία του να βοηθήσει την κοπέλα που βρήκε. Από την άλλη όλο το καστ των χαρακτήρων, οδηγούν σε μια κορύφωση που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

Το σκίτσο μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο σε έναν υπόγειο κόσμο, παρουσιάζοντας ανθρώπους από διαφορετικές εποχές, με τα ανάλογα κουστούμια και αμφιέσεις.

Η ιστορία αυτή είναι γεμάτη χιούμορ, πνευματώδης διαλόγους που εξελίσσουν την πλοκή και ασυνήθιστη φαντασία, σε ένα μείγμα γνωστών μύθων και παράδοσης. Και καταφέρνει να μας μεταφέρει στην πιο ασυνήθιστη περιπέτεια.