Το χρονογράφημα μιας σχέσης

Ο Άρνε Σουντελίν γεννήθηκε το 1951 στη Σουηδία. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με την ποιητική συλλογή «Ηλιαχτίδα». Ακολούθησε η έκδοση τριών μυθιστορημάτων. Το 2004 έγραψε μαζί με τη σύζυγό του, Αν Σέρμαν, ένα δοκίμιο για τους λεπρούς της Σουηδίας. Στη συνέχεια εξέδωσε τη μυθιστορηματική βιογραφία της Νέλυ Ζαχς. Ο Άρνε Σουντελίν ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη.

Με το συγκεκριμένο έργο του ο Άρνε Σουντελίν καταθέτει μια προσωπική ματιά (και ιστορία πιθανόν) για τη σχέση μεταξύ γιου και μητέρας και κατά πόσο μια τέτοια σχέση επηρεάζεται, όχι μόνο από την πάροδο του χρόνου, αλλά και όταν κλείνει τον κύκλο της με την αυτοκτονία της μάνας. Ο συγγραφέας δηλώνει ευθύς εξ αρχής ότι φοβάται να εκθέσει ένα τέτοιο γεγονός, αφ’ ενός για τον ίδιο και αφ’ ετέρου και κυρίως για την άποψη του πατέρα του.

Καθώς, όμως, ξεπερνά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, καταφεύγει στη συνήθη πρακτική, για να απελευθερωθεί από τις αλυσίδες των αναμνήσεών του, δηλαδή να μιλήσει και να καταγράψει, όσο πιο πιστά μπορεί, μερικές σκηνές της σχέσης του με τη μητέρα του. Και φυσικά διαπιστώνει ο συγγραφέας, όπως και ο αναγνώστης, ότι με το πέρασμα των σελίδων η γραφή γίνεται πιο ελεύθερη και νοσταλγική.

Η νουβέλα του Άρνε Σουντελίν κερδίζει εκ προοιμίου τον αναγνώστη για την απλοϊκή και παράλληλα αφοπλιστική ειλικρίνεια του δημιουργού της. Ένα τέτοιου είδους κείμενο δεν θα μπορούσε να έχει άλλο αφηγηματικό τρόπο παρά την πρωτοπρόσωπη αφήγηση εν είδει εξομολόγησης. Η γλώσσα είναι λιτή, δίχως λογοτεχνικές υπερβολές και οι διάλογοι, όπου υπάρχουν, είναι άκρως ρεαλιστικοί. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός πως ο συγγραφέας επιτυγχάνει να αποδώσει εξαιρετικά την παιδική ηλικία, όχι μόνο στη χρησιμοποίηση της γλώσσας, αλλά και στην έκφραση των κρυφών σκέψεων ενός παιδιού, καθώς σε πολλά σημεία δίδεται η εντύπωση στον αναγνώστη ότι κάποιο παιδί έχει γράψει το συγκεκριμένο κείμενο.

Πρόκειται για μια καταιγιστική και καθ’ όλα ειλικρινή μαρτυρία για ένα άκρως ιδιαίτερο θέμα, τη σχέση μητέρας-γιου, που ο Άρνε Σουντελίν απογυμνώνει και απλουστεύει με εξαιρετική μαεστρία.