Πριν από μια εβδομάδα, ένας φίλος μου πρότεινε να διαβάσω αυτό το αλληγορικό και κατασκοπευτικό graphic novel. Στην αρχή η παρουσίασή του οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με εντυπωσίασε. Παρ’ όλ’ αυτά, σύντομα αυτή η λυρική, σχεδόν, ιστορία αποδείχθηκε ένα από τα μικρά διαμάντια που κατά καιρούς εμφανίζονται στη βιομηχανία των κόμικς.

Ο συγγραφέας μας δίνει μια ιστορία κατασκοπείας και πολιτικής ίντριγκας που αφορά έναν αδιευκρίνιστο πόλεμο και σημαδεύεται από ατυχείς συγκυρίες. Μέσα σε έναν βαθύ χειμώνα, η ίδια η φύση της σύγκρουσης και των πεποιθήσεων, έτσι όπως αυτές μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη, εξετάζονται ανελέητα κάτω από κριτική ματιά.

Το σενάριο ακολουθεί τον James Hardin, έναν κατάσκοπο που δουλεύει για την Αντίσταση, να κλέβει απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα. Αυτό θα ξεκινήσει μια σειρά γεγονότων, παρεξηγήσεων και δράσεων που θα επηρεάσουν τους πάντες, καθώς κάθε ζώο θα αρχίσει να αμφισβητεί την πίστη του στη δική του πλευρά. Ο ρυθμός ξεδιπλώνεται με αργούς ρυθμούς σαν αυτούς του χειμώνα που όμως κλιμακώνονται, οι χαρακτήρες παρουσιάζονται με ρεαλιστικότητα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για να τελειώσουν τον πόλεμο είναι εξίσου χαρακτηριστικές με τόσα παραδείγματα από την ανθρώπινη ιστορία. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του παρελθόν σε αυτόν τον πόλεμο, τα δικά του φαντάσματα να πολεμήσει και τις δικές του αποφάσεις να πάρει για να εξιλεωθεί. Πρόκειται για έναν κόσμο σε συνεχή χειμώνα και πόλεμο. Έναν πόλεμο που έχει αφήσει πληγές, που δεν έχει στην ουσία νικητές και συνεχίζει να καταστρέφει κόσμο, ακόμα και αυτούς που καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Το σχέδιο εδώ δρα καταλυτικά, αφού είναι το πιο δυνατό ατού της ιστορίας. Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι εδώ η ιστορία είναι πλεγμένη γύρω από ένα υπέροχο σχέδιο με νερομπογιές, σκοτεινές παλέτες και ένα αίσθημα απελπισίας και παγωνιάς. Οι ανθρωπόμορφοι χαρακτήρες έχουν κεφάλια ζώων που τονίζουν τον χαρακτήρα τους. Το σχέδιο στο σύνολό του παραμένει απλό, με αρκετό χώρο και με μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που έρχεται σε κοντράστ με τις δολοπλοκίες που ξεδιπλώνονται. Καταπληκτική επίσης είναι και η βιβλιοδεσία αυτού του graphic novel, κάτι που το καθιστά ιδανικό για τη βιβλιοθήκη σας.

Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το κόμικ είναι η ευαίσθητη προσέγγισή του για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα, η δουλειά που έχει γίνει στους χαρακτήρες, οι λεπτές σιωπές και αυτό το υπέροχο σχέδιο που μιλάει πιο δυνατά από την πλοκή.  Ίσως αυτό είναι και το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει μέσα από τόσες άλλες ιστορίες.