Από την άλλη πλευρά του τείχους

Η Ιρένα Σέντλερ, μια νεαρή καθολική Πολωνή, υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτέλεσε ένα θεάρεστο έργο. Με κίνδυνο της ζωής της σε καθημερινή βάση φυγάδευσε 2.500 παιδιά από το εβραϊκό γκέτο, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και ελευθερίας. Περνώντας τα μέσα από υπόγεια και από υπονόμους. Κρύβοντάς τα μέσα σε κιβώτια και κάτω από κούτες και σκουπίδια. Τα παιδιά αυτά, που με πόνο ψυχής τής τα εμπιστεύθηκαν οι γονείς τους, μια και τίποτα δεν τους εξασφάλιζε ότι θα τα ξανάβλεπαν ποτέ, πέρασαν στην άλλη πλευρά του τείχους και τοποθετήθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες που δέχθηκαν να τα αναλάβουν.

Ένα συγκλονιστικό αφήγημα όπου οι χαρακτήρες είναι πραγματικά πρόσωπα. Ένα αφήγημα-ντοκουμέντο γραμμένο από τον Ζιλμπέρ Σινουέ με αφήγηση-γροθιά στο στομάχι και περιγραφές που συγκλονίζουν.

Για μια γυναίκα-ηρωίδα που αψήφησε τον φόβο και τον θάνατο και που, ξεγελώντας τις Αρχές, πολέμησε για τη ζωή. Που έφτασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο –με την κατηγορία ότι πολέμησε τον κατακτητή, καταδικάστηκε σε θάνατο–, αλλά την τελευταία στιγμή κατόρθωσαν να τη σώσουν. Για να πεθάνει στις 12 Μαΐου 2008 στα ενενήντα οχτώ της χρόνια πνιγμένη στις ενοχές «επειδή δεν έσωσε περισσότερα παιδιά».

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Βασιλικής Κοκκίνου.