Κυνηγώντας έναν απλησίαστο δολοφόνο

«Η βιβλιοθήκη των νεκρών» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γκλεν Κούπερ, ο οποίος έχει σπουδάσει αρχαιολογία και ιατρική, ενώ έχει γράψει και αρκετά σενάρια. Το μυθιστόρημά του είναι ένα θρίλερ που επιδιώκει να ενώσει δυο πράγματα, το αστυνομικό σασπένς με τη μεταφυσική αγωνία και μπορούμε να πούμε ότι το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό.

Εννιά άνθρωποι πέφτουν θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου. Τίποτα δεν συνδέει τα θύματα μεταξύ τους, πέρα από το ότι όλοι είχαν λάβει καρτ ποστάλ από το Λας Βέγκας στις οποίες ήταν γραμμένη η ημερομηνία θανάτου τους και ζωγραφισμένο ένα φέρετρο. Ο ντετέκτιβ του FBI Γουίλ Πάιπερ, μαζί με τη νέα του συνεργάτη Νάνσι, αναλαμβάνει να εντοπίσει το δολοφόνο. Ο Γουίλ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ντετέκτιβ και έχει καταφέρει να συλλάβει αρκετούς κατά συρροή δολοφόνους. Όλα αυτά, όμως, προτού η προσωπική και επαγγελματική του ζωή πάρει την κάτω βόλτα. Τώρα αδυνατεί να βρει κάποιο ουσιαστικό στοιχείο που να τον οδηγήσει στο δολοφόνο. Και όταν το μυαλό του θα ξεκαθαρίσει και θα αρχίσει να ακολουθεί συγκεκριμένα χνάρια, τότε θα βρεθεί απέναντι στη βιβλιοθήκη των νεκρών και αντιμέτωπος με το μοναδικό δολοφόνο που δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει.

Ο Κούπερ αφηγείται την ιστορία του μέσα από συνεχείς μετακινήσεις, τόσο τοπικές όσο και χρονικές. Δηλαδή, ανάμεσα στα κεφάλαια που ταξιδεύουν τον αναγνώστη από τη Νέα Υόρκη των θυμάτων στο Λας Βέγκας των καρτ ποστάλ, παρεμβάλλονται κεφάλαια που οδηγούν πίσω στο χρόνο και διηγούνται μια άλλη ιστορία, μια ιστορία που καθορίζει τις δολοφονίες του σήμερα. Αυτή η ιστορία ξεκινάει με τη γέννηση του έβδομου γιου ενός έβδομου γιου στις 7 Ιουλίου 777 μ.Χ. στη Βρετανία. Το παιδί δεν επικοινωνεί καθόλου με τους γύρω του, αλλά στο μοναστήρι όπου μεγαλώνει εμφανίζει ένα μοναδικό χάρισμα: αρχίζει να καταγράφει ονόματα και ημερομηνίες σε διάφορες γλώσσες, χωρίς να έχει διδαχτεί καμία από αυτές. Αυτό το παράξενο παιδί είναι το άτομο που ξεκίνησε τη δημιουργία της βιβλιοθήκης των νεκρών, της βιβλιοθήκης που κρύβει όχι μόνο το μυστικό πίσω από τις δολοφονίες της Νέας Υόρκης, αλλά και το μυστικό που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει το χρόνο και τη ζωή.

Με πολύ δεξιοτεχνία, ο Κούπερ εναλλάσσει τα κεφάλαια ανάμεσα στις δυο αφηγήσεις και δημιουργεί σασπένς, ιδιαίτερα από τη στιγμή που γίνεται κατανοητό ότι η λύση του σύγχρονου μυστηρίου βρίσκεται στο μακρινό παρελθόν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τη στιγμή που ο αναγνώστης θεωρεί ότι το μυστήριο έχει λυθεί, έρχεται το τελευταίο κεφάλαιο και ανατρέπει την ηρεμία του επιταχύνοντας ξανά του παλμούς της καρδιάς του.