«Επικουρισμός σημαίνει ότι η αταραξία, η γαλήνη του μυαλού και του σώματος, επιτυγχάνεται με την εξάλειψη του φόβου του θανάτου. Ένας ακόμα σημαντικός στόχος είναι η απονία, η απόλυτη απουσία πόνου» (σελ. 152).

«Το Ωμέγα του ελληνικού αλφαβήτου. Επίσης το τελευταίο από τα 24 ελληνικά γράμματα, πράγμα που του έδωσε συμβολική σημασία. Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, το ωμέγα σήμαινε το τέλος των πάντων, την Ημέρα της Κρίσης» (σελ. 90).

Η γεννημένη το 1974, Καμίλα Λέκμπεργκ είναι Σουηδή συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας –  η οποία έχει εκδώσει επίσης παιδικά βιβλία (σειρά 12 βιβλίων Super-Charlie). Επίσης, είναι επιχειρηματίας, στιχουργός και μητέρα τεσσάρων παιδιών από τρεις συντρόφους. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την προσωπική της πορεία στο συγγραφικό πεδίο, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ορμώμενη από την έκδοση του πέμπτου βιβλίου της με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα (τον εναλλακτικό εαυτό της Καμίλα).

Ο γεννημένος το 1971, Χένρικ Φέξεους είναι Σουηδός συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Είναι αυθεντία στη γλώσσα του σώματος και στη μη λεκτική επικοινωνία. Έχει σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και έχει εργαστεί στις τηλεπικοινωνίες και στο μάρκετινγκ. Είναι μελετητής επικοινωνιακών τεχνικών και πνευματικών δεξιοτήτων που βασίζονται σε πεδία από την κλασική ψυχολογία μέχρι και τον υπνωτισμό. Επίσης, είναι αναλυτής της χρήσης της επιρροής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση, στην προπαγάνδα και στα διαδικτυακά μιμίδια (memetics) στον κυβερνοχώρο.  Από παιδί κατανόησε τη μαγεία ως μια μορφή ασυνείδητης επιρροής, ως μια απόπειρα χειραγώγησης κι ελέγχου των πεποιθήσεων και των πράξεων των συνανθρώπων του. Σήμερα είναι ο διασημότερος Σουηδός ψυχολογικός χειριστής, διανοητικός θαυματοποιός και μεταφορέας της γνώσης της ασυνείδητης επικοινωνίας και επιρροής, καθώς και δημόσιος ομιλητής με διαλέξεις κατάμεστες από κοινό. Βιβλία του χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και εξειδίκευση του αναγνωστικού κοινού μέχρι και ηγετών διεθνών εταιριών και θεραπευτών από όλο τον κόσμο. Έχει γράψει 15 βιβλία που έχουν πουλήσει παραπάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα κι έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες παγκοσμίως. Ζει στη Στοκχόλμη κι έχει τρία παιδιά από δύο γάμους.

Μια καυτή καλοκαιρινή Τετάρτη ο πεντάχρονος Ώσιαν Βάλτερσον, γιος του Φρέντρικ και της Γιουσεφίν, εξαφανίζεται από το νηπιαγωγείο του στο Μπάκεν, κοντά στο Ζινκενσντάμ στη Στοκχόλμη. Η ιδιοσυγκρασιακή αστυνομικός Μίνα Νταμπίρι αναπολεί την κόρη της, Νάταλι, τη σχέση της με τον ιδιόρρυθμο πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ πριν από δύο χρόνια, τη ζηλιάρα γυναίκα του, Μαρία, την κόρη του, Ρεμπέκα και τους γιους του, Άστον και Μπένγιαμιν. Κι ο Βίνσεντ, όμως, στο τέλος μιας παράστασης ψευδαισθήσεων, σκέφτεται τη Μίνα και τα δραματικά γεγονότα κατά τη συνεργασία τους προ διετίας. Η Μίνα, οι συνάδελφοί της στο Αστυνομικό Μέγαρο στο Κουνγκσχόλμεν, Ρούμπεν Χέεκ, Γκούναρ, Τζούλια, Πέντερ, Κρίστερ, Σάρα κι ο διαπραγματευτής Άνταμ Μπαλοντέμου Μπλουμ αναλαμβάνουν την υπόθεση του χαμένου αγοριού. Από φόβο μήπως η υπόθεση σχετίζεται με την τραγική κατάληξη της ανεξιχνίαστης εξαφάνισης της Λίλι Μέγιερ πριν από ένα χρόνο, πιάνουν αμέσως δουλειά. Η Μίνα, όμως, χρειάζεται τη βοήθεια του Βίνσεντ και για ένα σοβαρό προσωπικό της θέμα που εμπλέκει το παρελθόν της, τον άντρα της και τη μητέρα της Ινές και που συμπίπτει χρονικά με την εξαφάνιση του παιδιού.

Το ογκώδες, αλλά συναρπαστικό και δίχως να κουράζει, βιβλίο είναι η δεύτερη αστυνομική υπόθεση των Βίνσεντ και Μίνα που πούλησε στην πρώτη του έκδοση 6.000 αντίτυπα και αποτελείται από το έργο των 889 σελίδων, διαιρούμενο σε επτά κεφάλαια τα οποία υποδιαιρούνται σε πολύ μικρά υποκεφάλαια που διευκολύνουν την ανάγνωση, τις πολύ σύντομες ευχαριστίες του συγγραφικού διδύμου κι έναν σημαντικό, ασυνήθιστο χάρτη της Στοκχόλμης. Καλογραμμένο, με έξυπνη πλοκή και εξαιρετικά διασκεδαστικό, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διακόψεις την ανάγνωση, σε οποιαδήποτε από τις πολλές σελίδες του κι αν βρίσκεσαι. Δομημένο στις αρχές της γέννησης, της αναγέννησης, του μυστηρίου της ζωής, με έντονα στοιχεία από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, την ελληνική μυθολογία και το ελληνικό αλφάβητο, τρομακτικό αλλά και μερικές στιγμές αστείο, κυρίως όμως ατμοσφαιρικό, θα γοητεύσει τον αναγνώστη με τον τρόπο που μόνο η Läckberg γνωρίζει, με την πνευματική συνδρομή του Fexeus αυτή τη φορά. Το παζλ μυστηρίου πλαισιώνεται επίσης από αναπάντεχες ανατροπές, φιλοσοφικές διερευνήσεις, οργανωμένες κοινωνίες πολιτών, από σκακιστικούς όρους και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα άλογα στη ζωή των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Πώς αντιλαμβάνεσαι, άραγε, τις έννοιες του καλού και του κακού, όταν όλος ο κόσμος σου συγκρατείται και κατευθύνεται κατά βούληση από τις κλωστές κάποιου μαριονετίστα και η ζωή σου είναι φτιαγμένη όπως ένας πύργος από τραπουλόχαρτα;